Slumdog Millionaire

Standard

No wonder this movie won 8 Academy Awards out of 10 nominations. And 1 of it is the Best Picture. Saya tonton DVD movie ni malam Ahad yang lepas (salah satu daripada 3 DVD yang dibeli di Prangin Mall). Cerita ni memang best. Tak macam other typical Indian movie. Maybe sebab dia takde scene nyanyi-nyanyi dan menari-nari kecuali di akhir cerita (original version of Jai Ho nyanyian A.R. Rahman and siapa lagi entah).

slumdog-millionaire

Hati saya tersentuh dengan cerita-cerita flashback Jamal yang berkait dengan soalan-soalan dalam Who Wants To Be A Millionaire tu. Kesungguhan dia nak cari semula Latika walaupun dah beberapa kali terpisah (kira cinta sejati la ni). But the most favourite scene yang saya and En. Suami memang akan gelak sakan bila cerita balik adalah scene Jamal dalam jamban kat tepi sungai. Demi nak dapatkan autograph Amitabh Bachchan, sanggup terjun dalam lubang jamban dan dengan badan yang penuh diselaputi you-know-what, berlari-lari di celah-celah orang ramai menuju ke arah idolanya itu. Hahaha. Memang lawak la.

slumdog

Pada sesiapa yang tak tahu, adik-adik kecil yang melakonkan watak Salim dan Latika iaitu Azharuddin dan Rubina Ali are childs from the Mumbai slums in real life. Ya, mereka adalah kanak-kanak seperti di dalam cerita itu. Begitu juga dengan kanak-kanak lain yang menjadi pelakon-pelakon tambahan. They live in poverty. That’s the real India,  some said. Memang sedihkan. Kiranya berlakon dalam movie ni memang betul-betul menjadikan mereka Slumdog Millionaire.

slumdog-millionaire-10

slumdog-millionaire-12

.:Pics thanks to Google

3 responses »

  1. movie of the year ni utk aku..i likeeeee
    ooo..ni dvd haram yek..heheh
    janji gambo clear

  2. wahead: clear tapi ada tersekat2. tu yang nyampah dgn dvd ni. download lagi best.

    incik nabil: hahaha. memang kipas-susah-mati la si jamal tu dgn amitabh bachchan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s