Cerita-cerita Hannah

Standard

1. Hannah sekarang dah menyulur (step before merangkak). Dia menyulur laju. Dulu kalau dia nak pergi mana-mana or nak ambil apa-apa, dia akan bergolek-golek. Sekarang tak golek-golek lagi dah. Sekali tengok dia menyulur macam askar merangkak bawah barb wire je. Hehehe.

2. Bila Hannah dah pandai menyulur ni, dia nak capai macam-macam benda. Wire adapter laptop, books dan magazines kat bawah rak tv, curtain, kasut-kasut saya, etc. Nak kena cari pagar ni.

3. Gigi Hannah dah tumbuh lagi satu. Now belah atas pula. Tapi dia tak tumbuh in pair macam gigi bawah dulu. Tumbuh sebatang je. Hmmm…yang lagi satu tumbuh lambat sikit kut.

4. Hannah dah boring main toys dia. Dia nak main benda lain. Dia nak main dengan remote Astro, remote kipas, handphone saya or En. Suami and anything else yang bukan toys. Actually bukan buat main pun. Buat gigit-gigit and hisap-hisap je.

5. Sekarang ni, bila tiba time nak tukar diaper, buka baju dan pakai baju, saya terpaksa ber’gusti’ dengan Hannah. Sebabnya, Hannah dah tak nak baring diam-diam macam dulu-dulu. Letak je atas changing mat tu, dia terus meniarap and menyulur ke sana sini. Even bagi something to distract her from bergerak pun kejap je diamnya. Penat wo ber’gusti’.

6. Hannah dah pandai memberontak dan marah-marah. Kalau dia tengah main or pegang something, jangan la ambil benda tu dari dia without ganti dengan benda lain. Mengamuk sakan la. Jerit-jerit sampai rasanya satu taman boleh dengar kut. Hohoho. Lepas tu kalau dia baring and golek, tak boleh ada benda or sesiapa yang halang dia. Kalau ada benda or sesiapa halang, dia marah-marah suruh ketepi juga. Kadang-kadang lawak bila tengok dia marah dekat sofa.

7. Last week, 5 hari Hannah tak BO (bowel output). Kalau ada pun, sikit-sikit and keras. Kami dah bagi susu cair (lebihkan air bila bancuh susu), bagi minum air masak banyak-banyak but still sama juga. Ada sekali tu Kak Lela kata, Hannah sampai menangis-nangis bila nak BO sebab sakit. Kami ingat nak bawa pergi klinik dah kalau still macam tu juga. Nasib the next day tu Hannah dah BO macam biasa balik. Alhamdulillah.

hannah1

hannah2

hannah3

hannah4

3 responses »

  1. haha peringkat jadi askar ek? cepat2 beli pagar. anak2 buah aku dulu, jap je da hilang, tengok2 da kat dapur. last2 kena siapkan drawer paling bawah kat dapur, isikan dengan barang plastik dan tupperware, seronok la dia main berkemas sorg2 masa org masak.

  2. acik ayu: dah beso dah. dah anak dara dah. hahaha.

    imm: ni pun sama la. letak kat living room, kang sedor2 dah ada kat dapur. entah bila sampainya aku pun tak perasan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s