Perbandingan

Standard

Okey. Saya nak kamu buat perbandingan dengan situasi-situasi yang saya berikan ini.

Situasi A1

Pomen: Tayar Viva RM100, bateri kereta RM100.
En. H: Hah! Tayar Viva RM100! Mahalnya. Tak boleh kurang lagi ke bang?
Pomen: Ni dah murah dah la ni bang.
En. H: Ye ke? Haaa…ok la…(barai la duit aku bulan ni…)

Situasi A2

Pomen: Ini tayar Panaracer kasi cincai sama lu la. RM125 satu.
En. H: RM125?! Wahh…murah la lu jual boss. Lain kedai jual RM150.
Pomen: Harga kawan-kawan maa…
En. H: Ok la…kasi tukar depan belakang sekali la itu macam…(giler murah dia jual Panaracer nih…hehehe…berbaloi-baloi)

Situasi B1

En. M: Ini rim motor boleh kasi baik ka boss?
Pomen: Mana boleh baik maa…sudah bengkok. Kasi tukar baru la.
En. M: Mahal la boss. Try kasi baik juga la. Boleh ni.
Pomen: Mana boleh. Bengkok teruk maa…saya kasi lu rim murah la.
En. M: Aiyah…(bengkok jugak la poket aku bulan ni…)

Situasi B2

En. M: Boss, rim murah-murah u ada ka? Mau ganti rim sudah bengkok la boss. Ini minggu mau pergi kayuh Kledang.
Pomen: Murah banyak mana? Lu tengok belakang sana.
En. M: Wah, ini rim pun u ada ka? Susah mau cari la ini rim.
Pomen: Ada maa…itu pun murah juga. Satu pasang RM750 saja. Kalau lu mau, saya kasi RM700.
En. M: Eh, biar betul? Dekat KL jual RM850 satu pasang. Ok la. Saya angkat yang ini la…(huhu…berbaloi-baloi)

Hmmm…kamu semua fikir-fikir la sendiri ye apa konklusinya.

7 responses »

  1. kes 1

    Pn B: nak tanya… microwave nih berapa ye…
    Seller: RM299 saja… ada promotion….
    Pn B: ishhh…. dekat 3 rat tuh… mahal nye…tak pe la … nanti i pow kredit kad hubby i….

    kes 2

    Pn B: eh spec i dah teruk sgt la…. berapa ek mau tukar baru?
    Optician: RM1200…. ini lens baik punye… mata tak letih… silau tak tinggi… lagi pun ini lens buleh nampak masa depan punya maaaa…….. *wink wink… beli la….. ada easy payment maaaa….
    Pn B: abannnnnnnnggggggggggggggggggggggggggg…….. nak.

    hehehehe……

    kesimpulannye…. En H lah selalu di pow… tapi tak pe… dia tak kisah… sebab …..

    sapa tak sayang bini oiiiiiiiiiii…… hehehehehhe

  2. omg!! kes en lord-darkslide adalah sgt btol! i loike..

    conclusionnya: org perempuan selalu kedekut duit laki dia, tapi kalau dia yg tolong perabih, takpe.. asalkan untung kat dia.

    no offense ya kak, tp sy sendiri pon mcmtu. kadang2 kita lupa, husband pon ada passion n minat sendiri. apa la salahnya sekali sekali dia spend duit dia unt diri dia sendiri. kasi chan la….
    (peringatan unt diri sendiri)🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s