Category Archives: hati ini

November pun datang…

Piawai

Dah masuk bulan November. Bulan yang menyedihkan bagi saya. Setiap tahun bermula 3 tahun lalu. Nanti saya tulis la satu entri pasal tu. Hmmm…

Advertisements

Goodbye

Piawai

After 3 years and 7 months, today we’re saying goodbye to our ride. His ride actually. It’s hard to let it go. It’s more harder to him. When I saw it went away with the new owner, my tears slowly run down my cheek. Sometimes, to make way for a new one, we need to sacrifice the old one. Hope the new owner will take a good care of ‘you’. Goodbye ADD 6678. ‘You’ will always be in our heart.

Bye!

First look

After a bit transformations

After a bit transformations

 

Nota kaki: please ignore my grammar errors. and if you see this car, please don’t honk. not us in it.

Anak kita

Piawai

Malam tadi saya tonton Buletin Utama sambil makan spaghetti dan mushroom soup yang dimasak En. Suami. Tiba-tiba saya jadi sebak dan menangis apabila berita tentang penderitaan adik Irshad Azizan dipaparkan. Saya menangis sambil mulut tetap mengunyah spaghetti. Ohh…saya tak boleh la tengok cerita bayi atau kanak-kanak yang sakit begini. Saya cepat jadi simpati. Dulu masa saya belum menjadi ibu, saya simpati juga tapi takde la sampai menangis begini. Tapi bila saya dah jadi ibu, perasaan sedih dan kasihan itu jadi lebih. Tak dapat bayangkan kalau terjadi pada saya.

Masa saya tengok keadaan adik Irshad tu, saya tengok Hannah yang sedang lena tidur di atas play mat. Saya bersyukur sangat kerana Hannah dilahirkan sempurna. Kalau kamu semua nak tahu, masa Hannah lepas lahir tak kira semasa saya bermain dengan Hannah, beri susu pada Hannah, tukarkan lampin Hannah, saya akan mengira jari tangan dan kakinya. Nak pastikan cukup 10 jari. Huhuhu.

Lagi satu, saya juga akan jadi sebak campur marah bila ada berita pembuangan bayi. Ohh…apa salah mereka sampai ditongsampahkan? Apa dosa mereka sampai dihumbankan ke dalam sungai? Yang salah dan berdosa tu mak dan ayah mereka. Kalau tak mahu anak tu sekalipun, tinggalkan la di tempat yang senang orang jumpa. Bukan dalam tong sampah. Bukan dalam sungai. Patut mereka tu ditangkap dan dihumbankan ke dalam sungai. Baru padan muka! Biar mati seksa, masuk neraka and let them burn in hell for eternity! Tapi, saya bukan tuhan mahu jatuh hukum pada mereka. Sama juga dengan orang mendera bayi or kanak-kanak. Kot ya pun nak ‘mencorak’ anak tu, bukan physically. Tongong! *geram*.

Anak, tak kira sempurna atau tidak, tetap darah daging kita. Andai kata saya punya anak yang tidak sempurna (bukan nak minta, itu semua takdir), saya akan sayang dia lebih lagi. Kerana dia istimewa. Mak mertua saya pernah berkata, kalau ditanya lebih sayangkan siapa antara suami dan anak, dia akan jawab anak. Suami boleh diganti tetapi anak tidak. Kalau ditanya pada saya, saya akan jawab saya sayangkan keduanya. Sama rata. Ermm…Hannah lebih sikit kut. Huhuhu.

My precious

My precious

My love

My love

Hannah

Hannah

Jalan ini aku yang punya!!!

Piawai

Saya tensi. Tensi dengan driver-driver yang ingat jalan-jalan di Malaysia ni mereka yang punya. Oit, kalau kome yang punya jalan, tak payah bayar cukai jalan la weh!

Ada beberapa jenis driver yang sangat-sangat membuatkan saya boleh dapat darah tinggi dengan mudah.

  1. Tak reti or memang tak tau yang kereta mereka ada  turn signal. Kau nak belok kiri ke, kanan ke, bagi la signal yop/yong. Saya bukan ada kuasa yang boleh predict kamu mahu belok ke mana. Lagipun, it doesn’t require your whole body to move to use the turn signal. Just use your hand moron!
  2. Yang ‘speeding’ pada kelajuan 60-80kmph tapi duduk di lane kanan. Dei, kalau kau nak makan angin, duduk la di lane yang sepatutnya. Saya dan pemandu-pemandu lain bukan mahu makan angin. Kami mahu pergi bekerja. Kami tak mahu punch card kami merah. Eee, kadang-kadang rasa mahu sondol je buntut kereta kamu tu.
  3. Kereta-kereta yang mengekori rapat buntut Viva saya. Rasa macam mahu brek dengan tiba-tiba dan biar kereta kamu cium buntut Viva saya tu. Nak ikut rapat sangat kan. Tapi nasib la saya sayangkan Viva saya ni. Tak mahu mencederakannya dengan sengaja.
  4. Kereta-kereta yang tidak mahu memberi laluan apabila ada dua atau lebih jalan yang akan bercantum menjadi satu. Ya, saya tahu kamu mahu cepat. Saya pun mahu cepat. Kereta-kereta di belakang saya juga mahu cepat. So, why don’t you just give a way and didn’t make cars behind me honking like crazy and curse you later.
  5. Kereta yang memberi headlight dari jauh kononnya dia sangat laju dan mahu cepat dan saya menghalang kelajuannya itu. Hello, saya tengah overtake sebuah lori panjang dan Viva saya bukan Buggati Veyron yang boleh memecut dari 0-60kmph dalam masa 2.5 saat. So, stop flashing your headlights.
  6. Driver yang memberhentikan keretanya di bahu jalan tapi sebenarnya macam di tengah jalan. Golongan ni memang tak tahu nak bajet bahawa bahu jalan itu tidaklah seluas jalan dua lane. Mungkin dia rasa kalau dia berhenti di lane kiri, masih ada lane kanan lagi. Kereta-kereta lain masih boleh lalu lagi. Kepala hotak kau la! Biar la ada kereta yang laju dan memotong di sebelah kiri langgar kereta kau tu.
  7. Kereta yang pasang headlights sedangkan area tu terang dengan lampu-lampu jalan. WTH??!! Kalau kereta kau masuk jalan kampung yang takde lampu sepanjang jalan ya la nak kena pasang headlights. Then bila ada kereta lain di depan kau atau kereta datang dari arah bertentangan, kau turn off la headlights tu. Ini tak. Ada kereta ke, ada lampu jalan ke, kau biar je la headlights kau tu suluh mata orang lain. Tambah pulak headlights kau tu jenis HID.  Sengal apa kau ni?
  8. Kau parkir kereta kau tak masuk kotak. Main belasah je asal dapat parkir. Dah tu rapat dengan kereta orang lain. Kau ingat semua orang slim & slender macam kau ke?

Ikutkan banyak lagi. Tak larat saya nak senaraikan. Kepada teman-teman saya yang ada tergolong dalam senarai ni, cepat-cepat la pergi muhasabah diri semula ya. Kikiki. =p

Sehati berdansa

Piawai

Hari ini saya seperti mahu menari-nari dan berjoget-joget di hadapan komputer ofis saya yang maha lembab ini. Mungkin sebab saya terlalu bosan atau sebab terlalu tension dengan kelembapan komputer ini. Mahu hantukkan ia ke dinding, harta company. Salah tu. Mahu hentakkan ia ke lantai pun tak boleh juga. Apa yang boleh saya buat? Guna je lah ia sebaik yang mungkin walau saya tahu saya akan tension sepanjang hari.

*sigh*

Salam takziah

Piawai

Selepas lunch semalam saya mendapat satu perkhabaran duka. Seorang rakan sekolah menengah saya dahulu telah kehilangan insan yang amat-amat dicintai dan disayangi – suami. Saya terkedu sebentar membaca emel tersebut. Suaminya lemas di Sg. Slim (Imm, kalau kamu baca ni jangan menangis ya). Itu yang diberitahu.

Oh, saya tidak dapat membayangkan sekiranya saya di tempat dia. Mungkin saya akan jadi insane sekejap. Bukan tidak redha. Tapi, ya lah, he’s my other half yang melengkapkan saya. Sangat susah untuk digalang ganti.

En. Suami, saya sayangkan awak. Jangan tinggalkan saya ya.

Al-Fatihah buat arwah suami Siti Salmiah Adre.

Mesin masa

Piawai

Pernah tak kamu rasa tiba-tiba nak balik ke masa lampau? Nak betulkan semula kesilapan dan kekhilafan yang kamu dah buat?

Ya, saya ada rasa macam tu.

Kalau ada mesin masa seperti dalam cerita Doraemon, saya nak pergi semula ke masa lampau saya. Nak betulkan apa yang silap. Nak buat apa yang sepatutnya dibuat. Tak buat apa yang tak patut dibuat. Saya nak kembali ke tingkatan 5. Nak belajar sungguh-sungguh. Takde la result SPM tah hapa-hapa tah. Takde la kena reject daripada memasuki mana-mana IPTA.

Saya nak kembali ke zaman kolej. Banyak benda merepek-repek yang saya buat ketika di zaman kolej. Yang banyak saya kesali. Kalau tak, takde la buat diploma sampai 4 tahun. Begitu juga ketika di zaman universiti. Macam nak pergi belajar semula. Tak la susah nak dapat kerja.

Saya nak kembali ke hari-hari abah masih ada. Nak minta ampun dan maaf atas segala dosa saya pada abah. Nak lebih menghargai abah. Nak lebih menyayangi abah.

Kalaulah ada mesin masa.