Category Archives: Life

New year. New me?

Piawai

…Nope!

Masih sama je kut.

Actually entri ni patut tulis semalam sebab semalam first day kerja di tahun 2012. Tapi sebab semalam sibuk bebenor dengan pendaftaran pelajar baharu (that I thought suppose to be today) dan malam dah penat bagai melayan kerenah anak-anak dan suami The Big Bang Theory season 2. Jadinya, hari ni la baru boleh nak menulis.

So, dah 2012. Kejap je kan. Nanti tup-tap-tup-tap dah bulan Disember. Dah nak 2013 pulak. Hoh baru masuk 2012, dah nak pikir 2013 pulak. Anyway, saya dah start kerja semalam setelah cuti-cuti-duduk-lepak-di-rumah since last year. Here comes the last year joke. Saya cuti 2 minggu dari 19 Disember sampai 2 Januari. Betul la dari tahun lepas kan? Huhuhu. Sangat malas okey nak kerja. Next week pulak dah nak start mengajor. Lagi double malas!

Hari ni setengah hari dok mengemas workstation. Rupa-rupanya selama 2 1/2 tahun ni, banyak sampah sarap saya dah kumpul. Syabas betti! Satu beg plastik hitam tu jugak la sampah sarap saya buang. Mostly papers. Sangat tak earth friendly ye saya ni. Kalo recycle kan bagus. Tapi ada juga papers yang baru guna one sided saya simpan balik. Bakal jadi sampah for the next 2 years la tu. So, bila workstation dah kemas dan tak serabut lagi, saya pun suka! Yeay! Baru semangat nak bekerja kan, kan, kan? I bet the next 2 days akan bersepah balik.

Harap dapat bertahan sampai ke hujung semester. Harapnyalah. InsyaAllah.

Okey la. Dah uBuntu nak tulis apa. Ni la akibatnya dah lama tak menulis. Esok la sambung.

K bai.

Advertisements

Goodbye 2011. Welcome 2012.

Piawai

Salam…

First of all, sorry for the looooooooooong hiatus. Seperti biasa, the lamest excuse – saya sangat busy. Actually, sepanjang tempoh mengandung, saya sangat malas sebenarnya mahu menulis. Seriously, malas tahap abadi. Even nak kerja pun malas sangat (but still kena pegi kerja la kan. Kalo tak, mana nak dapat moolah tetiap bulan untuk berjimba-jimba). Anyway, I’m back. Hopefully will keep on membebel here.

So, today is the last day of 2011. Amacam dengan azam tahun 2011? Ada yang tercapai tak? For me, ada yang tercapai dan of course ada yang tak la kan. Yang tak tercapai tu, kita carry forward la ke tahun 2012 (seperti tahun-tahun sebelumnya). Hopefully akan tercapai la ye.

Tahun 2011 banyak meninggalkan kenangan manis, pahit, masin, payau, dan segala macam perisa pada saya. Tapi kenangan yang paling best sekali adalah kelahiran anak kedua saya, Iffat. And itu juga merupakan azam saya pada tahun 2011; nak second kid. Kenangan pahit…ish…dah macam buat biodata macam zaman kanak-kanak ribena dulu je. Ada kenangan manis, kenangan pahit. Takpe la. Yang pahit tu saya simpan je la kejap-kejap kat dalam kotak ingatan saya yang dah tak berapa nak ingat ni.

Hopefully 2012 will bring more happiness and goodness in my and your life. Semoga apa yang dirancang akan menjadi kenyataan. Yang masih single, harap-harap dapat ketemu pasangan yang benar-benar sekufu. Yang nak bertunang, jangan lama-lama. Nikah je terus. Senang. Yang bakal bernikah, selamat bernikah. You’ll never know what awaits you there until you are there. *wink-wink*. Yang bakal menimang cahaya mata, sayangilah dan didiklah amanat Allah itu dengan baik (ecehceh…pesanan untuk diri sendiri juga). Yang dah habis belajar dan bakal bekerja, korang akan tahu betapa susahnya nak cari duit untuk berjimba-jimba. Hahaha. Yang nak sambung belajar, good luck. Don’t give up. Ish…panjang sangat la pulak pesanan penaja.

Anyway, goodbye 2011. Terima kasih diatas segala kenangan dan pengalaman yang diberi. Such a wonderful year for me. For 2012, welcome. Semoga memberikan kenangan dan pengalaman yang lebih baik lagi. And hopefully saya akan lebih kerap menulis lagi di sini (kesian blog ni, dah hampir-hampir dilupakan). Akhir kata, jumpa lagi tahun depan!

Cheers to all!

Nota kaki: Image curik dari picswalls.com.

Bag Kereta Kuda bukan bag Jurulatih

Piawai

Hooray! Akhirnya saya dah boleh kurangkan beberapa item dalam senarai wish list saya. Antaranya ialah bag jenama Kereta Kuda (bukan jenama Jurulatih ye adik-adik).

So, ini la yang saya berjaya rembat di kedai Kereta Kuda di OU last Saturday…


Madison dotted opt art top handle pouch

Walaupun beli yang paling murah (kalau dalam USD, patutnya murah la kan), tapi saya sangat berpuas hati sebab ianya yang pertama. Cumanya, ini adalah pilihan kedua. Pilihan pertama saya tu belum available lagi di Malaysia. Kata salesperson tu, mid March baru arrive. Kecewa la sekejap kan.

Ini pilihan pertama…


Kristin leather top handle pouch

Maybe next time la kut (kalau ada next time la kan). And next time nak order/pesan kat sesiapa yang nak pergi berfoya-foya di oversea. Sebabnya, kat Malaysia serius mahal! Ini semua tax and duty punya pasal. Cheesecake betul.

Next item yang nak dijadikan sasaran ialah ini…

ISO – part III

Piawai

Dalam banyak-banyak nama, kenapa la nama saya jugak yang kena petik? Haishhh…sungguh tak senang duduk la pagi semalam tatkala Kak Bi call dan bagitau yang saya menjadi intan terpilih untuk diperiksa fail dan diinterview oleh Puan Auditor. Terus jadi seram sejuk. Macam nak ambil periksa SPM je.

But anyway, entah macam mana saya terlepas daripada diinterview. Dah masuk dah bilik meeting dengan lecturers yang lain yang juga menjadi intan terpilih. Tapi disebabkan Puan Auditor begitu lama dan teliti melihat fail-fail lecturers lain, lantas dia tak punya masa untuk saya. Dikala dia kata, “Syarida right? I think I don’t have enough time to look at your file. I’m sorry for making you waiting”, dalam hati saya terus melompat kegirangan! Wuuhuu! Saya sambil keluar memang tersenyum sampai ke tengkuk telinga la kan. Hohoho.

Begitu la pengalaman saya kena ISO. Apa-apa pun, today is the last day of ISO-ing. Hopefully tak ada la NCR (non-conformance record) banyak-banyak. Kalau 1 tu ok la. Dah boleh tidur lena dah lepas ni. Kalau tak, tiap kali dengar bunyi telefon je, semua dah kecut perut. Memang bikin semua orang tak tenang la. Ok la. Ciao.

Updated

ISO dah habis! Hooray! NCR dah tentu ada. 3 lagi. Ok la. Nobody’s perfect right? Tahniah KPTM Ipoh. Dah boleh dapat ISO 9001:2008 dah. Kita tunggu MQA datang pulak on January. Keep up the good work!

2 tahun di sini

Piawai

Saya baru perasan, sudah 2 tahun saya berblog. Tapi rasanya masih setahun jagung kut jika nak dibandingkan dengan bloggers lain yang dah bertahun-tahun makan asam garam blog.

Anyway, tiba-tiba terasa nak pindah ke tempat lain. Tapi sayang dengan sini. Nanti la. Tengok dulu macam mana. Ok la. Happy 2nd Anniversary My Story, My Life.

My workstation

Piawai

Ini adalah rupa paras/keadaan workstation saya sekarang ni…

Penuh, serabut, sesak, bersepah, dan semua perkataan yang sama waktu dengannya can be used to describe my workstation right now.

Project MP semester 5, project MPM semester 4, project PWWW semester 3, quizzes, documentations…ha, ni la bahananya tangguh-tangguh kerja. Padan muka saya!