Category Archives: Saja-saja

Wishlist for 2012

Piawai

Salam semua.

Hari ni nak cerita pasal wishlist. Kalo ada yang ingat, ini wishlist saya pada tahun 2010. Tahun 2011 tak buat wishlist. Malas.

So, tahun ni nak kembali buat wishlist. Nak update yang lama tu jugak. Ada antaranya yang dah dapat tapi tak buang lagi. Nak tambah yang baru lagi. Hohoho. Suka je kan buat wishlist ni. Barangnya dapat tak dapat, belakang kira. Biar berangan sampai langit ke tujuh!

Nikon 1 J1. Compact camera with interchangeable lens. Dah takmo DSLR. Very the big and heavy nak bawak sana sini. Nak masuk dalam henbeg I yang dah sedia besar tu pun tak muat. Wajib kaler merah.

Smartassphone. Saja mengada walau hakikat Nokia 5800 XpressMusic masih boleh berfungsi dengan agak jayanya.  Nak try guna Android punya OS. Kalo ada warna merah lagi I loikee.

SK-II. Bukan nak the whole set macam kat atas ni (tapi kalo ada moolah lebih boleh la kut). Takat dapat beli Facial Essence Treatment (a.k.a Miracle Water) dia sebotol cukup la. Bila umur dah masuk 30an ni, rasanya layak la kut nak guna jenama yang mehe sikit. Dulu tak mampu.

Mountain bike. Sebab En. Suami pun ada, so saya pun nak satu jugak. Yang sebelah atas tu Giant Revel. Yang bawah tu pulak GT Laguna. Ini pun kira macam mengada-ngada jugak la. Entah bila-bila nak pergi mengayuhnya, tak tau la.

Ni je la dulu kut wishlist saya. Nanti kut teringat benda lain, boleh la update lagi. Hahaha.

Kbai.

Advertisements

New year. New me?

Piawai

…Nope!

Masih sama je kut.

Actually entri ni patut tulis semalam sebab semalam first day kerja di tahun 2012. Tapi sebab semalam sibuk bebenor dengan pendaftaran pelajar baharu (that I thought suppose to be today) dan malam dah penat bagai melayan kerenah anak-anak dan suami The Big Bang Theory season 2. Jadinya, hari ni la baru boleh nak menulis.

So, dah 2012. Kejap je kan. Nanti tup-tap-tup-tap dah bulan Disember. Dah nak 2013 pulak. Hoh baru masuk 2012, dah nak pikir 2013 pulak. Anyway, saya dah start kerja semalam setelah cuti-cuti-duduk-lepak-di-rumah since last year. Here comes the last year joke. Saya cuti 2 minggu dari 19 Disember sampai 2 Januari. Betul la dari tahun lepas kan? Huhuhu. Sangat malas okey nak kerja. Next week pulak dah nak start mengajor. Lagi double malas!

Hari ni setengah hari dok mengemas workstation. Rupa-rupanya selama 2 1/2 tahun ni, banyak sampah sarap saya dah kumpul. Syabas betti! Satu beg plastik hitam tu jugak la sampah sarap saya buang. Mostly papers. Sangat tak earth friendly ye saya ni. Kalo recycle kan bagus. Tapi ada juga papers yang baru guna one sided saya simpan balik. Bakal jadi sampah for the next 2 years la tu. So, bila workstation dah kemas dan tak serabut lagi, saya pun suka! Yeay! Baru semangat nak bekerja kan, kan, kan? I bet the next 2 days akan bersepah balik.

Harap dapat bertahan sampai ke hujung semester. Harapnyalah. InsyaAllah.

Okey la. Dah uBuntu nak tulis apa. Ni la akibatnya dah lama tak menulis. Esok la sambung.

K bai.

Buang masa

Piawai

I’m trying to finish this book:

Yeah…yeah…I know. Buku zaman kurun ke berapa entah baru nak baca. Biasa la saya ni kan. Beli je lebih. Nak bacanya entah bila-bila hari pulak. Ni pun tengah berangan nak beli buku lagi.

Anyway, next week ingat nak pergi KL. Nak pergi sorang-sorang naik train. Balik hari. Buat apa? Nak shopping! Yes. Nak shopping. Betul. Saya tak tipu. Pergi KL semata-mata nak shopping (memang dasar materialistik betul kau ni Balqis).

Sebab apa sampai nak ke KL? Apa di Ipoh ni tak ada shopping complex kah? Yes. I blame Ipoh for not having many shopping complexes as KL. Balik-balik Jusco, Ipoh Parade, Jusco, Ipoh Parade. Otak saya tak berkembang. Limited choices. Saya mahu Topshop, Forever21, Warehouse, Dorothy Perkins, Jaspal, Charles & Keith, Aldo, Zara, Nine West, etc walau hakikatnya saya tahu saya belum tentu mampu nak beli barang-barang di situ. Tapi peduli apa kan. Dapat masuk tengok-tengok pun jadi la. Nama pun window shopping. Itu belum tiba-tiba saya rasa nak tolak pintu-besar-dan-berat Louis Vuitton, Gucci, Coach, or Chanel ke (tapi yang ni memang masih belum mampu nak masuk hatta window shopping sekali pun!).

So, ya saya akan ke KL untuk shopping. But that doesn’t mean I will splurge all my money (yang tak seberapa tu) on everything (ye ke?). Ini kira macam terapi la. Kaki dan mata (dan duit). Hahaha.

Ok la. Nanti dah pergi KL, saya cerita. Ciao.

Mari buang masa di hari raya

Piawai

Bekerja on second day of Raya Haji. *sigh*. So untuk buang masa, saya buat benda yang boleh membuang masa kamu juga. Hahaha.

Bold what applies to you.

My personality :

I’m loud.
I’m obnoxious.
I’m sarcastic.
I’m cocky.
I cry easily.
I have bad temper.
For the most part I don’t like people.
I’m easy to get long with.
I have more enemies than friends.
I’ve smoked.
I’ve smoked weed.
I drink coffee.
I clean my room daily.

My appearance :

I wear makeup.
I wear a piece of jewellery at all times.
I wear contacts.
I wear glasses.
I have braces.
I change my color often.
I have a piercing.
I have small feet.

Friendship :

I have a best friend.
I have at least ten friends.
I’ve gotten a phone call in the last 48 hours from a friend.
I’ve beaten up a friend.
I’ve been in a serious fight with a friend.
I can trust at least five people with my life.

Experiences :

I’ve been on a plane.
I’ve been on a train.
Someone close to me has died.
I’ve taken a taxi.
I’ve taken a city bus.
I’ve taken a school bus.
I’ve gone bungee jumping.
I’ve made a speech.
I’ve been in some sort of club.
I’ve won an award.
I’ve spent 24 hours on the computer straight.
I’ve been in a physical fight.

Music :

I listen to R&B.
I listen to country.
I listen to pop.
I listen to techno.
I listen to rock.
I’m one of those people who play songs repeatedly until I hate it.
I hate the radio.
I download music.
I buy CD’s.

Television :

I spend at least six hours a day watching television.
I watch soap operas daily.
I’m in love with Days Of Our Lives.
I’ve seen and liked the O.C.
I’ve seen and liked One Tree Hill.
I’ve seen and liked Popular.
I’ve seen and liked 24.
I’ve seen and liked CSI.
I’ve seen and liked Everwood.

Hair :

I’ve been brown.
I’ve had streaks.
I’ve cut my hair in the past year.
I’ve dyed my hair in the past year.
I’ve been blonde.
I’ve been red.
I’ve been light brown.
I’ve been medium brown.
I’ve been blue/green.
I’ve had my hair thinned.
I use conditioner.
I’ve used silk therapy.
I’ve use hot oil treatments.
I’ve curled my hair.
I’ve straightened my hair.
I’ve braided my hair.

School :

I’ve yelled at a teacher.
I’ve been suspended.
I’ve had an in-school suspension.
I’ve been sent to principal’s office.
I’ve walked out of class.
I’ve skipped an entire day of school.
I’ve skipped a whole month of one certain class.
I’ve failed Art.
I’ve failed P.E.
I’ve failed math.
I’ve failed science.
I’ve failed another class.
A teacher has called my parents.

Nota kaki: Copy-paste dari Deya Zanial.

Spring cleaning

Piawai

Semalam, buat pertama kalinya fridge di rumah saya tu dicuci sejak dibeli 3 tahun lalu! Wakakaka! Sebelum ni ada la takat lap-lap sikit. Tapi semalam secara besar-besaran. Habis kena punggah semua isi kandungan kat dalam fridge tu. Dan tersingkaplah segala rahsia di dalam fridge itu – expired foods (nearly a year ago), dried/riped fruits (dah tak cam apakah buahnya itu), dried veggies, etc. Tiba-tiba teringat fridge kat rumah mak saya. Macam-macam ada. Dia kata sayang nak buang. Simpan dalam fridge elok lagi. Ayoyo!

So, Ops Let Go pun dijalankan. 2/3 of the isi kandungan fridge memang kena let go. Dan hasilnya, 2 plastik hitam! Wakaka! Then, setelah settle lap, cuci dan refill semula fridge, terasa macam baru beli fridge baru pulak. Sangat…kosong.

susu sejat manis, tempoyak dan cili boh aje yang ada…hahaha

stok sos je yang banyak

hanya ada chicken strips, chicken breast, vanilla ice-cream dan 1/4 tenderloin meat

chicken sausages, minced beef dan fish cakes…

Macam nak kena buat marketing je ni untuk mengisi semula fridge yang dah kosong…