Monthly Archives: Julai 2010

David’s Diner

Piawai

Ni entri nak buat ulasan kedai makan restoran.

This diner berdekatan dengan Institut Teknologi Perak dan Hajaba (area Greentown Square). My friend, Wan Linda yang mempromotekan pada kami di Fesbuknya few months back. So, few weeks ago kami pun terjah la ke situ.

Makanan dia ala-ala American sebab motto dia “Makanan Amerika Sebenar” or “Truely American Food”. Hehehe. Dishes dia not bad cumanya…buku menu dia sangat menyedihkan ye adik-adik. All the dishes tak ada details yang lengkap. Maksudnya, kalau menu tu nama dia Grilled Chicken, bagitau la chicken tu digrilled dengan apa; Italian Herbs ke, lemon grass+garlic+ginger ke. And ada include dengan side dishes sekali ke. Ini tak. Macam menu restoran Kak Jah Tomyam je.

Anyway, tak pe la. Kita tengok apa yang kami pelahap pada hari kejadian.

Oh, yang ini tak ada dalam menu ye. Hik!

My starter – Garden Salad

His starter & drink – Mushroom Soup & Watermelon Juice

Our appetizer – Egg Roll & Shrimp Roll

My main course – Grilled Chicken with two side dishes; fries & mashed potatoes

His main course – Deep Fried Fish with two side dishes; baked potato & coleslaw

Patutnya ada dessert sekali tapi disebabkan kami dah buntat kekenyangan (portion for main dish sangat banyak ye), lantas dessert yang bernama Blonde Brownie tu terpaksa ditapau sahaja.

Kami ambil set one each. It was around RM30 for one set and the set included one drink (juices or others), appetizer (mushroom soup or garden salad), another mouthwasher (egg rolls or shrimp rolls), main course with two side dishes (choose from menu), and dessert ( brownies or others). That’s quite cheap la considering the quality and portion of the food served.

Oh jangan risau, restoran ini Halal dan ada Sijil JAKIM yang sah ye. Sesiapa yang rasa berminat dan terliur, boleh la mencuba.

Sekian laporan saya. Terima kasih.

Viva España!

Piawai

They have crowned the new champion for the so called “The Greatest Show On Earth”.

After securing the Euro 2008, now they captured football’s Holy Grail for the first time ever. Felicidades España!

See you in Brasil 2014!

Nota kaki: Image curik dari FIFA.com.

Perbandingan

Piawai

Okey. Saya nak kamu buat perbandingan dengan situasi-situasi yang saya berikan ini.

Situasi A1

Pomen: Tayar Viva RM100, bateri kereta RM100.
En. H: Hah! Tayar Viva RM100! Mahalnya. Tak boleh kurang lagi ke bang?
Pomen: Ni dah murah dah la ni bang.
En. H: Ye ke? Haaa…ok la…(barai la duit aku bulan ni…)

Situasi A2

Pomen: Ini tayar Panaracer kasi cincai sama lu la. RM125 satu.
En. H: RM125?! Wahh…murah la lu jual boss. Lain kedai jual RM150.
Pomen: Harga kawan-kawan maa…
En. H: Ok la…kasi tukar depan belakang sekali la itu macam…(giler murah dia jual Panaracer nih…hehehe…berbaloi-baloi)

Situasi B1

En. M: Ini rim motor boleh kasi baik ka boss?
Pomen: Mana boleh baik maa…sudah bengkok. Kasi tukar baru la.
En. M: Mahal la boss. Try kasi baik juga la. Boleh ni.
Pomen: Mana boleh. Bengkok teruk maa…saya kasi lu rim murah la.
En. M: Aiyah…(bengkok jugak la poket aku bulan ni…)

Situasi B2

En. M: Boss, rim murah-murah u ada ka? Mau ganti rim sudah bengkok la boss. Ini minggu mau pergi kayuh Kledang.
Pomen: Murah banyak mana? Lu tengok belakang sana.
En. M: Wah, ini rim pun u ada ka? Susah mau cari la ini rim.
Pomen: Ada maa…itu pun murah juga. Satu pasang RM750 saja. Kalau lu mau, saya kasi RM700.
En. M: Eh, biar betul? Dekat KL jual RM850 satu pasang. Ok la. Saya angkat yang ini la…(huhu…berbaloi-baloi)

Hmmm…kamu semua fikir-fikir la sendiri ye apa konklusinya.

Belated

Piawai

Belated birthday present from En. Suami. Dah tiba masanya kena tukar yang baru. “Mata” lama dah tak berfungsi dengan baik. Penuh scratches and coated pun dah hancur. Tambah pulak dengan Hannah yang selalu melepas geram dengan mencampakkannya ke lantai or dinding. Wuuu…

Hopefully yang baru ni Hannah takde la buat campak-campak. Sebabnya, harga dia membuatkan saya rasa the next 10 years baru tukar lain kut. Huhuhu.

Nota kaki: Harga lense 6 kali ganda daripada harga frame. Kopak En. Suami saya kerjakan. Huhuhu. Anyway, terima kasih ye…