Monthly Archives: Mac 2012

Diaper cake lagi

Piawai

Last week saya baked 3 diaper cakes.

 

Advertisements

Puding roti

Piawai

Lately saya suka sangat masak/baked puding roti. Nak kata sedap sangat, biasa je la (mana ada tukang masak puji masakan sendiri ye dok?). Tapi En. Suami dan kawan-kawan opis kata sedap la (taste bud depa rosak kut..huhuhu).

Nak buat dia simple je. Tak banyak pakai bahan sangat pun. Saya pun main campak-campak je. Tak berapa sukat sangat. Hahaha. So, meh la saya bagi resipi cara-cara nak masak puding roti ni.

Bahan-bahan puding roti:

1. Roti – 5 ke 8 keping (bergantung korang nak buat banyak ke sikit)

2. Fresh milk – 2 cawan (nak guna susu Ideal or full cream or low fat pun boleh)

3. Gula – 2 sudu besar

4. Butter

5. Kismis

6. Telur – 3 ke 4 biji (gred A punya telur. Kalo gred B, tambah la jadi 5 biji)

7. Esen vanilla

8. Serbuk kayu manis (optional)

 

Bahan-bahan sos:

1. Fresh milk – 1 1/2 cawan

2. Gula – 2 sudu besar

3. Tepung kastard – 1 sudu besar

 

Cara-cara buat puding roti:

1. Mula-mula, sapu bekas membakar dengan butter. Ni supaya tak nak bagi puding roti tu nanti melekat kat bekas tu.

2. Carik-carikkan roti. Tak kisah nak carik besar ke kecik. Ikut suka hati dan selera sendiri ye.

3. Susun roti dalam bekas membakar. Ini pun ikut suka hati uolls la.

4. Potong kecik-kecik butter dan dollop kan atas roti yang dah disusun tadi.

5. Taburkan kismis sebanyak mana yang uolls suka. Saya suka banyak-banyak.

6. Ulang langkah 2 – 5 beberapa lapis ikut besar mana bekas yang uolls guna.

 

Nanti akan jadi begini ye bila dah buat langkah 2 – 5.

7. Dalam mixing bowl, pukul fresh milk, gula dan telur hingga gula hancur.

 

8. Masukkan esen vanilla dan serbuk kayu manis.

 

9. Tuangkan campuran bahan-bahan tadi ke dalam bekas roti. Biarkan roti direndam selama 10 minit. Sambil tu, boleh la pre-heat kan oven selama 10 minit pada suhu 180 darjah Celcius.

10. Lepas 10 minit, bakar roti selama 30 – 40 minit pada suhu yang sama.

 

Dah siap! Eh, belum lagi. Nak buat sos dia pulak.

Cara-cara buat sos:

1. Campurkan fresh milk dan gula dalam satu periuk kecil. Masak atas api sederhana.

2. Masukkan tepung kastard yang telah dibancuh dengan sedikit fresh milk. Kacau rata.

3. Tutup api dan biarkan sos sejuk.

 

Bila sos dah sejuk, boleh la tuangkan atas puding roti yang telah dipotong kecil. Sesuai untuk minum petang atau sebagai dessert.

Selamat mencuba.

Dah 6 bulan?

Piawai

Kejap je rasanya kan. Sedar-sedar dah 6 bulan dah si debob ni minggu lepas. Mamanya ni terlambat seminggu lagi nak update on the dot tarikhnya.

So far his milestones are:

1. Dah bergolek-golek dengan girang gembira sampai tak cukup toto yang bentang kat ruang tamu.

2. Begitu juga dengan menyulur. Laju dah. Tak cukup rumah tu dia nak sukat. Kejap je dah sampai dapur. Almaklum la, rumah I kan kecik cenonet je. Memang kejap le boleh sampai dapur.

3. Semakin sihat. Alhamdulillah. Last week masa pergi 6 month old punya jab, dah 8.4 kg dah. Semput mak nak dukung lelama aih >_<.

4. Dah start makan. For a mean while saya bagi Neslac punya cereal. Dia baru nak belajar nak makan guna sudu so dia dok sedut sudu tu macam dia sedut puting botol susu. Lelama ok la tu. Macam Hannah dulu juga. Kalo ada masa saya buat la carrot puree ke, potato puree ke kat dia. Nak kena cari balik resipi-resipi untuk baby nih.

5. Dah sakan gelak. Kena agah sikit gelak sampai mengelekek (<- kalo tak paham word ni, sila abaikan). Hannah la suka agah dia.

6. Dah pandai tengok tivi. Tapi tak lama la. Kejap-kejap je.

7. Macam dah gatal gusi sebab asyik nak gigit barang je. Even saya, En. Suami dan Hannah pun jadi mangsa juga.

8. Tak suka kena dukung sangat. Dia lagi suka bergerak bebas tanpa halangan. Tapi kadang-kadang bila dah berdukung tu, dia suka je. Cuma tak lama la. Then dia mula nak turun balik.

9. Belum pandai duduk lagi. Hari tu ada pinjam Reen punya Bumbo seat. Letak dia dalam tu, dia dah mula gerak-gerak nak keluar. Dia tak suka. Nasib tak beli lagi. So kalo bagi makan, dia kena duduk atas lap saya. Ingat nak beli la high chair Ikea tu. Masuk dalam wish list baby la.

10. Dalam proses nak merangkak juga. Dah pandai buat posisi merangkak. Gerak 2-3 steps, meniarap balik. Ok la kan. For a beginner. Lama-lama steady la kaki tu.

Tu je kut setakat ni (yang saya teringat). Next month tambah lagi.