Monthly Archives: November 2009

Masak-masak

Piawai

*Ini bukan entri pasal memasak. Ini entri pasal set memasak.*

Saya tak la berapa pandai memasak. Tapi, saya sangat la teringin set memasak yang boleh me’motivate’ saya untuk lebih memasak (hebat tu…set memasak boleh motivate orang untuk memasak).

Dapat yang macam ni pun ok la kut.

Elegance set by Tefal

Or yang macam ini.

Evidence set by Tefal

Ada orang nak hadiahkan tak pada saya? Nanti bila dah ada, saya janji saya akan selalu memasak… :p

…errr…

Piawai

Oh, dah lamanya tak update. Saya tengah busy gaban. Jaga exam, marking paper, melahu, dan macam-macam lagi job mengejut. Kat dalam draft folder dah banyak benda yang ditulis tapi semua di tahap pending. Nanti la sambung balik. Ok la, nak sambung marking paper students.

Oh…oh…lupa pulak. Hari ni birthday Hannah mengikut kalendar Hijriah – 8 Zulhijjah 1430. Hannah sudah setahun. Next week, setahun mengikut kalendar Gregorian – 6 Disember 2009. Nanti saya update pasal birthday Hannah. Ciao.

RM20k for a baby?

Piawai

Saya kan selalu je berblog hopping dan selalu je ke blog-blog insan lain yang saya tak listkan di blogroll saya. Semalam saya menjengah la ke satu blog ni. Actually blog dia saya jarang-jarang sangat follow jika nak dibandingkan dengan blog 2 orang lagi adik-beradik perempuannya. Sebabnya blog dia more berunsurkan perniagaan MLM ni. Just kadang-kadang je dia ada entri pasal anak dan life dia. But mesti la ye berkait dengan MLM dia tu.

There’s one entry yang dia tulis yang menyebabkan saya nak tulis entri ini. It’s about how much the cost for your baby. I mean untuk first baby when you need to buy everything. She mentioned kalau tak ada duit around RM10k-RM20k in your bank account, kena fikir 2-3 kali la untuk nak ada anak. The question is do we really need that much to have a child? I don’t think so.

For her maybe la because she came from a wealthy family. Everything must be branded, if possible they will buy the most expensive things for their baby. Tapi bagi a middle class people like me, RM5k or less pun dah cukup untuk persediaan nak ada baby. Apatah lagi orang yang tak berkemampuan, apa yang ada saja dan mampu untuk dibeli sudah cukup memadai. Memang la kita nak yang terbaik untuk anak kita, tapi ukur baju di badan sendiri la.

Okey, meh sini saya list kan perbelanjaan saya semasa nak ada anak dan selepas beranak dulu.

1. Monthly check-up
RM40-RM60 per visit. Tu pun sebab saya pergi ke Ar-Ridzuan and then ke Klinik Raoofah. Kalau ke klinik kesihatan tu dah komfrem la free ye.

2. Hospital bill masa bersalin
Sebab saya hari tu caeser dan gatal-gatal minta ubat tahan sakit sampai 2 kali, so kena la RM3600. Oh lupa, saya bersalin di Ar-Ridzuan juga. Kalau ke hospital gomen, lagi murah la. Tambah kalau bersalin normal, lagi-lagi la murah. Bagi je GL (sesiapa yang ada la).

3. Pregnancy clothes
Disebabkan Ipoh tak ada Mothercare, Modern Mum or what so ever, saya beli je la yang dijual di Jusco tu je ha. Baru RM49-RM59 sehelai. Ada sesetengah orang tu, still boleh sarung lagi baju kurung even dah pregnant 6-7 months. Lagi dah jimat.

4. Stretch mark cream
Saya beli jenama Palmer’s Cocoa Butter Formula tu je. Tu pun tak habis pakai. Dalam RM30++ je kut satu tube 125g tu.

5. Supplements
Calsium, obimin, asid folic, etc tu semua akan dapat tiap kali pergi monthly check-up. So, harga dah termasuk sekali la ye. Tapi kalau nak beli lebih pun boleh. Up to you la.

6. Bottle warmer and sterilizer
Tak payah beli. Rendam je botol dalam air panas. Saya sterilize botol-botol dalam stock pot je. Senang. Jimat bil elektrik juga.

7. Botol susu
Saya tak stick dengan satu jenama je. Semua jenis saya ada. Avent, Tommee Tippee, Anakku, Tollyjoy, Japlo, Pigeon. Tak perlu nak beli yang mahal-mahal gaban tu. Yang pasti, macam Hannah yang jenis tak breast feed, koman-koman nak kena ada 6-7 botol susu di rumah dan 5-6 botol lagi di rumah babysitter. Cuba bayangkan kamu nak jenama Dr. Brown’s or vodo-vodo pun Avent yang RM30++ sebiji tu, tak ke jenuh nak mengadakan duit dekat RM400 just for bottles je.

8. Breast pump
Saya beli jenama Anakku je. Dah la yang manual tu ye. Murah je. Tak sampai RM20 kut. Tak berapa bagus sebenarnya. This one boleh la kut kamu nak invest lebih especially untuk mommies yang memang breast feed their babies.

9. Breast pad and nursing bra
Oh, yang ini saya tak ada pun. Hahaha. Saya pakai juga bra biasa sebab saya kan breast feed cuma 3 minggu je.

10. Diapers
Saya guna Drypers. Maybe sebab murah sikit kut kalau nak dibandingkan dengan Mamy Poko, Huggies or Pampers. Even bonbon Hannah pun takde la melecet kalau terlambat tukar ke kan. Tapi masa the first 4 months tu, every 4 hours saya change diapers dia walaupun tak basah sangat. Then bila dah start pakai size M and now L, boleh tahan lama lagi. Sebulan saya selalu beli 3 packs. Dah RM70++.

11. Diaper cream
Mula-mula dulu saya guna Drapolene. Lepas tu saya tukar guna Earth Mama Angel Baby Bottom Balm. Drapolene still guna kat rumah baby sitter. Bila EMAB tertinggal kat rumah PIL saya lepas raya hari tu, saya try pula Lucas’ Papaw Ointment. Tapi bonbon Hannah jarang-jarang la melecet. So beli tube 25g pun tahan lama. Saya dah En. Suami yang bantai guna. Drapolene 55g-RM11.50 or EMAB 30ml-RM29.90 or Lucas’ Papaw 25g-RM19.90.

12. Toiletries
Ini saya guna campur-campur. Ada Johnson’s, ada Anakku, ada Pureen. Ye la sebab setengah tu orang bagi kan masa lepas bersalin, so guna je la. Saya tak la cerewet sampai nak juga-juga guna Seba Med or Bud’s or yang sama waktu mahal dengannya. Macam Johnson’s, satu botol besar sabun mandi tu, dalam berapa belas ringgit je. Same goes with shampoo and lotion dia.

13. Changing mat
Saya beli 2. 1 jenama Anakku (yang type dia macam rubber tu) and 1 lagi jenama Fiffy. Dua-dua pun murah saja. Anakku tu letak kat rumah babysitter and Fiffy letak kat rumah. Both cost below RM20.

14. Bath tub
Beli jenama Tesco je. RM19.90. Bila Hannah dah besar, dia dah tak muat dah duduk dalam bath tub tu. So, rugi je beli mahal-mahal.

15. Diaper bag
Dapat free dari Ar-Ridzuan 2. 1 diaper bag EnfaMama. 1 lagi Anmum. Then dapat free lagi dari Sendayu Tinggi. My sis-in-law bagi as present jenama Anakku. Kesimpulannya, RM0. Currently pun kalau jalan dekat-dekat or setakat pergi shopping, saya guna mini bagpack Puma saya dulu. Sumbat semua dalam tu. Tapi saya sebenarnya teringin nak beli diaper bag dekat Gin & Jacqie. Cute-cute je diaper bag dia.

16. Bibs, wipes, wash cloths
Wipes saya beli jenama Tesco. 1 tub tu dalam RM5. Wipes untuk travel still ada lagi yang dapat free kat dalam hamper. Hannah pun dah jarang guna wipes sangat. Kalau dia B.O. (bowel output), saya terus bawak dia ke toilet. Bibs pun tak guna sangat. Hannah cuma ada 2 bibs saja. Wash cloths tu memang necessary. Nak lap muka or mulut dia kalau comot. Tapi selalunya saya akan guna kain napkin juga. Wash cloths tu saya beli jenama Bumble Bee. Less than RM20 pack of 5.

17. Baby cot and playpen
Borrowed from my sis. Hahaha. Sudah jimat few hundreds ya di situ. Baby cot siap dapat sekali dengan kelambu, mattress, bedsheet, bolster cover, pillow cover, comforter, and bumper cot.

18. Stroller/Pram
Pun dapat free. My sis-in-law bagi. Anak dia punya dulu but still in good condition. Sudah jimat RM200-300 ya. My other sis-in-law ada bagi buggy. Yang tu kecik sikit daripada stroller. Stroller pun tak perlu nak spend mahal-mahal sampai RM600-900. Memang la Graco or Maclaren or Halford tu ada safety features. Tapi untuk apa? Kamu nak tolak stroller tu sambil berlari pecut 100m ke?

19. Rompers/sleepsuits/Jumpers/One piece
Saya either beli secara online or beli di Tesco/Giant/Jusco or beli di Reject Shop/F.O.S. Saya tak kisah jenama apa. Asal cantik je, semua saya bedal. Anak perempuan ni of course la kita nak mencomelkan dia lagi kan. Tak perlu la nak spend sampai ratus-ratus dekat butik BabyGap or BabyGuess semata-mata nak cantik. Saya pun takde baju Gap or Guess.

20. Crib shoes
Hannah ada 2 pasang kasut je. Ikutkan 3 pasang. Tapi sepasang tu tak sempat nak pakai sebab bila time nak pakai dah tak muat. Huhuhu. Nasib dapat free. Sepasang jenama Papayaya tu dah tak muat dah (actually susah sikit nak pakai sebab kasut tu even size besar tapi dia macam ketat. Hmmm…macam mana tu ek?). So sekarang ni dok pakai kasut Vincent yang dibeli di F.O.S. RM17 je. Nanti ingat nak beli Carter’s kat blog Mama Adreanna Shop tu la. Baru RM30++ je.

21. Toys
Tak ada makna ye beli banyak-banyak or jenama mahal. Because later end up dia dok main benda lain e.g. remote Astro, remote kipas, remote tv, senduk, botol air mineral, plastic container, plastic cups, magazines, handphones, baby powder, etc. Rattles or teethers yang saya beli Hannah dah tak nak guna untuk gigit-gigit lagi dah. Dia lagi rela gigit remote Astro. Play gym pun pakai sampai umur 5 bulan je. Lepas tu dah simpan. Toys yang ada kat rumah tu pun mostly sis-in-law saya yang beri. Dia borong masa ada warehouse sales. Yang kami beli sendiri tak sampai RM100 pun.

22. Car seat
Pun dapat free (mesti kamu semua ingat saya ni kaki suka dapat barang free. Nak buat macam mana, orang memberi, kita menerima dengan hati terbuka la). Tapi tak pakai sangat pun sebab saya pakai Cik Viva. Seat belakang tu saja untuk letak stroller seketul. Memang komfrem tak muat nak letak car seat. Of course la dari segi safety tak safe langsung. Nanti bila dah ada kereta yang besar sikit la kut nak tukar yang baru.

23. Baby bouncer
Yang ini tak necessary. Just nak gantikan buaian je sebab kami tak nak train Hannah guna buaian even kat rumah babysitter Hannah tidur guna buaian. Beli jenama Sweet Cherry je. Dalam RM80 kut.

24. Baby walker
Beli yang affordable but safe. Roda dia must at least ada 6 roda. Yang 4 roda tu tak selamat. Nanti kalau baby ‘bawak’ laju-laju, walker tu senang nak tergolek. Hannah punya jenama Sweet Cherry. RM113 after sales. Bahagian toys tu boleh detachable. So dah tak payah nak beli high chair. Jimat lagi di situ ye.

25. Baby sling
Ada yang murah and ada yang very-very pricey ye. Kami tak beli pun. Sebab dah ada stroller so pakai tu je la kalau nak ke mana-mana pun. Masa mula-mula bersalin dulu ingat nak beli baby pouch tu. Tapi fikir-fikir balik, tak ada pun tak apa. Kami masih mampu dukung Hannah tanpa bersungut.

26. Baby food/milk formula
Sebab Hannah tak breast feed, memang kena beli la susu formula untuk dia. Mula-mula dulu Hannah minum Enfalac A+. Sekotak 650g dalam RM30++. Kalau yang dalam tin 900g tu dalam RM50++. But bila harga dia dah naik (650g jadi RM50++ and 900g jadi RM70++), kami terus down grade ke Enfalac biasa. Sorry la ye Hannah. Mama and papa bukannya gaji RM5k sorang sebulan. Enfalac biasa tu kalau kotak dalam RM30++ and tin dalam RM50++. Sebulan dalam 3 kotak nak kena beli. Kalau pakai Enfalac A+ tu memang botak kepala la. Baby food saya bagi Hannah makan macam-macam. Nestum Brown Rice as introduction to solid food. Then ada biskut for baby. Lepas tu saya tukar ke Nestum Wheat and Honey la, Nestum Rice and Chicken la. Tapi sekarang ni Hannah akan makan apa yang kami makan. Hehehe.

27. Etc
Monthly check-up and immunisation sekali visit dalam RM50-RM70 (depends on type of immunisation), benda-benda merepek yang lain yang kamu akan beli spontaneously dan kos-kos tersembunyi yang lain.

Actually the journey doesn’t ends there. Banyak sebenarnya yang kamu kena sediakan especially dari segi kewangan. Yang membezakannya, how’s you spend the money. Kalau kamu memang jenis yang brand conscious, memang kamu akan botak kepala la ye. Kalau kamu jenis yang tak kisah even cap ayam pun dah ok as long as your child dapat keperluan yang sepatutnya, memang duit tak keluar macam air terjun la. So macam saya, kalau dikira-kira balik, tak sampai la RM10k yang nak dikeluarkan sekaligus (jadi mahal pun sebab saya caeser). Certain people maybe can get less than that figure. Hanya keperluan yang penting je yang dibeli. Yang tak berapa nak penting sangat tu, tak perlu pun. Paling penting, jangan la sampai berhutang semata-mata nak sangat beri yang terbaik untuk anak. Macam saya tulis mula-mula di atas, ukur la baju di badan sendiri. Jangan la pergi ukur di badan Erra Fazira ke, Nori Abdullah ke. Apatah lagi jangan di badan Angelina Jolie.

So, do RM20k comply with all babies? Lu fikir sendiri la.

13 November

Piawai

AMARAN: Entri ini sangat panjang dan menyedihkan. Juga disertai dengan gambar-gambar  yang may be disturbing. Jika kamu tak mahu baca sambil nangis-nangis dan tengok gambar yang bakal menggangu fikiran, sila tinggalkan blog ini dan pergi ke blog lain. Terima kasih.

~~~~~

Hari ni, genap 3 tahun pemergian Abah. Saya masih rasa macam baru semalam je. Still fresh lagi di otak saya hari saya menerima berita pemergian Abah…

13 November 2006 (21 Syawal 1428)
8.30 pm
Yeop called beritahu Abah collapsed di rumah dan tidak sedarkan diri. Abah kini berada di hospital di wad kecemasan. Yeop suruh saya bersiap-siap sebab dia akan pulang dari Skudai ke Ipoh in case anything happen. Saya mula jadi tak tentu hala. Sudah menangis berjurai-jurai. Saya called En. Boifren untuk memaklumkan berita tentang father-in-law-to-be. En. Boifren cuba menenangkan saya. But I keep on crying. Then saya ke bilik Intan (she’s my former roomies) for a shoulder to cry on because dia dah mengalami keadaan yang mungkin bakal saya alami. Di bilik dia kami menangis bersama-sama (dia pun guna shoulder saya untuk menangis juga). Selepas sedikit tenang, saya pulang ke bilik saya. Saya solat Isyak sambil berdoa agar Abah ok-ok saja.

9.30 pm
Saya ajak Kiah ke cafe. Menangis banyak buat saya rasa lapar. Beli nasi dengan ayam kicap (ye saya masih ingat saya makan apa) dan teh ‘o’ ais. Lepas makan saya mula gosok baju dan tudung.

10.15 pm
Masa saya tengah gosok-gosok baju, my phone rings. My worst nightmare came true. Yeop menyampaikan perkhabaran itu dengan penuh kesayuan…”Adik…Abah dah tak ada…”.¬† Saya yang mendengarnya dah terduduk di tepi ironing board dengan tangan yang cuba berpaut kepadanya. I bursted in tears. Saya masih dapat mendengar suara Yeop di hujung talian menyuruh saya bertenang. Ketika itu saya merasakan bumi bagai bergoncang dan ada satu batu yang maha besar menghempap saya and crushed me like I crushed all the roches. Pergi sudah lelaki yang saya anggap paling hebat. Hilang sudah lelaki yang saya panggil Abah. Tiada siapa pun di dunia yang boleh menggantikan tempat Abah. Selepas Yeop called, saya called En. Boipren, Ibu dan my bff, Jaja. During that time, tiada kata-kata yang boleh menenangkan saya. Then saya called Intan (sepanjang saya called orang-orang yang saya mentioned tadi, saya masih menangis-nangis). And then the words spread. Teman-teman mula datang ke bilik. Masa Intan sampai je, saya terus peluk dia sambil kami menangis buat kali yang keduanya bersama. Phone rings. SMSes keep on coming. Ya, sekarang saya sudah tahu bagaimana rasanya kehilangan insan yang paling disayangi. Sakit. Pedih. Semua ada.

11.30 pm
Ibu dah ambil saya dari kolej. Kami ke RnR Serdang untuk menunggu Yeop dan family dari Skudai. Waktu ni saya cuba tidak ingat apa-apa tentang Abah. Sebab kalau saya ingat, saya akan menangis balik. Saya dah penat nak menangis. Mata saya dah jadi mata ikan emas dah.

14 November 2006 (22 Syawal 1428)
1.00++ am
Yeop dan family sampai dengan 2 buah kereta. Saya terus peluk Yeop sambil menangis. Lagi. Sepanjang perjalanan, saya hanya mendengar alunan ayat-ayat suci Al-Quran dari cd sambil diselang-selikan dengan alunan dari Yeop sendiri. Then saya ada la tertidur-tidur. And then ada tersedar sebab berhenti nak isi minyak, snacks and toilet. Then terlena balik. Bila dah sampai tol Ipoh Selatan baru saya sedar sepenuhnya.

5.00++ am
Semakin dekat dengan rumah, hati saya semakin berdebar-debar. How’s I’m gonna react when I saw his body? Then saya nampak rumah yang terang benderang di kala-kala subuh hari. Berhenti je kereta Yeop di porch, saya terus meluru masuk. Then, I saw him. Lying there on his bed peacefully in the living room. Saya sudah separa meraung tatkala saya membuka kain putih yang menutupi muka Abah. Nasib ada Yeop yang menyedarkan dan menenangkan saya. Perlahan-lahan saya cium dahi Abah. Sejuk dan dingin. Pergi sudah lelaki yang saya sanjungi dan kagumi. Hilang sudah lelaki yang saya sayangi dan kasihi. Tiada galang ganti. Kemudian Mak masuk ke ruang tamu. Kami berpelukan sambil menangis. Berulang-ulang Mak sebut ayat ini…”Abah dah tak ada adik…abah dah tak ada.” Makin laju la air mata saya turun. Time ni saya fikir saya kena strong sangat for my mum. Mak tak kuat nak hadapi benda-benda begini. Tambahan Mak sangat attached dengan Abah (of course la). Ke mana-mana mesti dengan Abah. Buat itu ini mesti consult dengan Abah. Can’t really imagine how’s her life gonna be after this. Same goes with me. Masa ni dah ada saudara-mara Abah yang terdekat dah datang since jenazah Abah dibawa balik ke rumah malam tadi. Everybody still in shocked.

6.00++ am
Saya tak tidur sejak sampai ke rumah. Mandi dan solat Subuh. Then saya duduk di sebelah katil Abah. Saya baca Yassin seround dua.

8.00-10.00 am
People starts pouring in. Jiran-jiran yang hendak ke pejabat sempat singgah dahulu untuk menziarah Abah buat kali terakhir. Ada yang sanggup ambil cuti untuk membantu apa-apa yang patut. Relatives pun dah makin ramai yang datang. Tambahan Abah ada ramai adik-beradik, so memang akan penuh la rumah. Dan ini kali kedua dalam masa 4 bulan, mereka kehilangan saudara (adik Abah meninggal akibat stroke pada bulan Julai). Rakan-rakan Abah pun semakin ramai yang datang. Abah memang suka berkawan. That’s why rakan-rakan Abah all came from different walks of life. Waktu ni orang-orang masjid yang akan uruskan jenazah Abah pun dah tiba. Barang-barang untuk mandikan jenazah dan kafankan jenazah semua sudah tersedia. Saya masa ni tengah busy-busy juga nak tolong Mak dan Yeop handle tetamu-tetamu yang datang menziarah. Tambahan pula nanti DYTM Raja Nazrin pun akan singgah untuk menziarah (sila la jangan tanya-tanya kenapa abang ipar tak jadi saya tu datang. Lu pikir la sendiri). Oh lupa, the one and only my friends yang datang cuma Jaja je. En. Boipren pun ada. He brings along his dad.

11.00++ am
DYTM Raja Nazrin sampai dengan rombongannya. He gave his last respect to Abah. Sebelum balik, RN sempat bercakap-cakap sikit dengan Mak. Maybe condolences and supportive words. During this time everybody take advantages la to snap his picture from close. Ye la, bukan hari-hari RN datang ke rumah kami. Lepas RN balik, orang mulai susut. Yang tinggal pun kebanyakkannya relatives dan jiran-jiran berdekatan.

12.00++ pm
Masa untuk mandikan Abah. All the male family members take turn to mandikan Abah. Kami yang perempuan pun berpeluang bila semuanya dah settle. Mereka tutup the whole body from head to toe dengan kain batik lepas. Menggigil-gigil tangan saya bila saya jirus air atas badan Abah. Time nih saya nangis lagi. Settle mandi, time untuk kafankan Abah. Yang lelaki boleh la tengok proses nak kafankan Abah. Saya tengok dari belakang tabir je la. During this time pun ada juga rakan-rakan Abah yang masih datang. Selesai kafankan Abah, they give all of us our last chance to kiss him goodbye before they wrap up everything. All his grandchilds, some his nephews and nieces, his siblings and of course us gave him the last kiss. Masa saya nak cium dahi Abah tu, Tuhan sajalah yang tahu betapa saya nak menangis, meraung. Memang jenuh ye nak tahan.

1.00++ pm
Abah disolatkan. Imamnya Yeop sendiri. Saf hadapan sudah pasti la anak-anak buah lelaki saya dan diikuti dengan adik-beradik lelaki Abah dan anak-anak buah lelaki Abah. Penuh juga la ruang tamu tu. After that, Abah akan dibawa menaiki kereta jenazah yang sudah sedia menunggu. Time Abah diangkat untuk dibawa ke dalam kereta jenazah, one of my closest cousin broke down. He cried sampai ada relatives yang kena tenangkan dia. I wish I was him crying like that. Tapi tak boleh. I don’t know why I can’t. Sebelum Abah dibawa ke masjid untuk disolatkan sekali lagi, Yeop sebagai ketua rumah mengucapkan terima kasih kepada tetamu yang hadir untuk memberi penghormatan terakhir kepada Abah. Dan banyak lagi la.

2.00++ pm
Abah dibawa ke Tanah Perkuburan Gurap, Jalan Kuala Kangsar for his final resting place. Masa saya tiba, Abah sudah mula dikambus dengan tanah (salahkan pemandu yang terhegeh-hegeh nak cari tempat parking…sape entah orang tu…erkk). Tak sempat nak tengok Abah buat kali terakhir sebelum diturunkan ke liang lahad. Masa ni En. Boipren and his dad pun ada juga. I heard all the talkin process. Masa ni saya dah tak menangis sangat dah. Dah penat sebenarnya. Mata pun dah sembab sangat rasanya.

3.00++ pm
Selesai sudah. Semua pulang ke rumah dengan keadaan yang teramat sugul. Penat lagi. Rumah dah mula kosong semula. Kami dan adik-beradik Abah yang tinggal berdekatan je yang masih ada. Semuanya berlaku dalam masa sehari. Less than 24 hours. I’m officially a anak yatim now. Done.

Al-Fatihah buat almarhum Abah, Abdul Latif bin Mat Lajin. Moga Abah tenang di sana. Amin.

IMG_8661

IMG_8665

IMG_8674

IMG_8695

IMG_8700

IMG_8711

IMG_8731

IMG_8732

IMG_8767

IMG_8769

IMG_8771

IMG_8774

IMG_8780

IMG_8785

IMG_8791

IMG_8794

IMG_8811

Nota kaki: semasa menulis entri ini, entah berapa kali saya menahan sebak.

Majlis Anugerah Dekan KPTM KCI 2009

Piawai

Ini cerita dah basi tapi saya nak cerita juga-juga.

Jumaat minggu lepas-lepas (30 Oktober 2009), ada Majlis Anugerah Dekan KPTM Ipoh yang berlangsung di Hotel Excelsior, Ipoh. Majlis hi-tea. Saya excited nak pergi sebab nak naik bas baru KPTM Ipoh and nak makan free. Lalala.

Majlis ni actually untuk meraikan students yang dapat CGPA 3.5 dan ke atas pada sem lepas. Bermula daripada sem 1 hingga sem 7. Mentee saya ada 2 orang yang dapat. Tu yang saya dapat pergi sekali tu. Hehehe. Students PWWW saya ada juga 4-5 orang. Perempuan belaka ye.

Makan sedap (maybe sebab tengah hari tu saya tak makan…so semua nampak menyelerakan). Dah…jom tengok gambar.

P1080862

posing dengan kak nas a.k.a timbalan pengarah

P1080865

pemandangan dalam bas

P1080872

check no. meja ye dik

P1080878

mak dara vs anak dara

P1080885

Mem Pengarah tengah berucap

P1080897

Ja-are dan Ely nyanyi lagu 'Belaian Jiwa'...dua-dua mentee saya ni

P1080899

makan time!

P1080901

my meal...hehehe

P1080905

asam laksa. yumm!

P1080906

abc. yummeh!

P1080907

antara students saya yang dapat anugerah dekan

P1080908

with my mentees. ja-are and ely.

P1080911

with students and mentees.

P1080909

posing lepas perut dah kenyang

Akhirnya…murah saja…

Piawai

Siapa still ingat entri Shuz Galore? Hmmm…hehehe. Sebabnya…
Jeng…jeng…jeng…

shuz1

shuz2

Dah berjaya rembat 2 pasang ni di Vincci. Kikiki. Really-really can’t help it. Dah lama sangat mengidam. Tambah-tambah bila dah ternampak kan. Walaupun tak sama dengan yang macam list gambar tu, tapi seakan-akan sama la. Jadi la. Lagipun yang dalam list gambar tu konfrem la mehe ye kawan-kawan. Yang saya beli ni morah aje. Jenama Vincci je pulak tu. Ni nak buat pakai pergi kerja ye. Nak buat pakai shopping-shopping, amat la tidak sesuai. Mau patah pinggang saya. Better pakai Crocs itu saja.

Nota kaki: En. Suami mesti membuat bebelan ya bila dia tahu saya beli kasut-kasut ni. Oleh itu, mari kita rahsiakan dulu (nak rahsia mendenya kalau dah post entri pasal benda ni kat sini. Lalala~~~).