Monthly Archives: Mei 2009

Kad hutang-piutang

Piawai

credit-cardHari Jumaat lepas saya ke Eon Bank. Mahu submit borang. Borang permohonan kad hutang/duit plastik. Ya, saya tak pernah ada kad hutang/duit plastik tu. Tak nampak di mana keperluannya selain menambahkan hutang sedia ada (hutang kereta, hutang MARA dan hutang PTPTipoo) sehinggalah saya sedar ia amat penting terutama bila dah sesak takde cash. Hahaha. Bukan saya takde duit langsung. Berguna kalau tak cukup cash nak isi minyak. Berguna juga kalau tiba-tiba kena pergi outstation di kala-kala gaji masih belum masuk lagi. Tambahan pula bila melihatkan kerja saya sekarang ni macam banyak je nak kena pergi outstation.

Masa saya mula-mula kerja dulu saya pernah nak apply tapi En. Suami kata tak payah. Dia kata nanti saya suka-suka guna nak buat shopping (memang pun…hehehe). So, saya takde la nak apply lagi dah lepas tu. Then masa saya tengah cuti 3 bulan dulu, saya try nak apply lagi tapi nak apply macam mana. Slip gaji yang paling latest pun tak ada (saya kan cuti tanpa gaji sebulan dan maternity leave 2 bulan). Jadi tak boleh la nak apply. Masa ni En. Suami dah bagi green light untuk apply kad hutang/duit plastik tu. Lepas tu saya tukar kerja. Kena la tunggu lagi 3 bulan untuk apply. Haishh…

Teringat bila tiap kali saya didatangi oleh ejen-ejen kad hutang/duit plastik. Saya selalu nak mengelak dengan mengatakan saya dah ada satu (tak kisah la Mastercard or Visa). Tapi mereka still berusaha suruh apply yang lain pula. Saya still geleng-geleng kepala kata tak mahu and terus jalan laju-laju. Tapi baru-baru ni saya memang malas sungguh nak layan ejen-ejen ni. Bila mereka approach saya suruh apply, saya kata pada mereka kalau gaji RM800 boleh apply ke? Mereka cepat-cepat kata tak boleh and terus tak kejar. Hahaha. Mesti mereka ingat akak ni nampak macam stylo tapi gaji kecik je. Hey, awek operator pengeluaran kat kilang tempat saya kerja dulu lagi stylo dari saya yang kerja di bahagian MIS tau.

Anyway, hopefully permohonan kad hutang/duit plastik saya diluluskan cepat. Tangan sudah gedik-gedik mahu gelek kad hutang. Hehehe. Okey la, mahu bersiap-siap. Ada kenduri kahwin yang mahu dihadiri tengahari ni. Ciao.

Advertisements

Rezeki tergolek-golek

Piawai

Tengahari Khamis hari tu, sedang saya sibuk-sibuk nak submit daily report saya kepada orang-orang atasan, tiba-tiba handphone saya berbunyi. Nombor area KL or Selangor. Saya yang memang jenis akan jawab panggilan even nombor tu tak dikenali pun menjawab la. Suara awek. She addressed me as ‘Cik’ (terasa macam single and available pula…hehehe). Dia dari Kolej P******** M***. Saya terkejut sekejap. Setahu saya, saya hantar resume ke cawangan kolej tu di Ipoh. Macam mana boleh terlepas ke HQ pula? Hmmm…Okey. Saya dipanggil untuk sesi temuduga pada 1 Jun ini di HQ. Jam 9 pagi. *saya senyum-senyum suka.

Alhamdulillah….2 minggu saya tertunggu-tunggu. Saya sudah membuat kesimpulan yang mereka takkan panggil saya untuk ditemuduga. Saya sudah agak sedikit kecewa. Tapi panggilan itu sungguh unexpected. Macam mimpi pula. Dah la di HQ, KL. Saya cepat-cepat sms En. Suami. Beritahu tentang perkara itu. En. Suami suruh try my luck. Mana tau ada peluang saya menjadi lecturer. Saya juga sms seorang teman yang merekomenkan saya untuk menghantar resume tu ke kolej tersebut. Dia actually dah hadiri sesi temuduga di Ipoh masa dia beritahu tentang kolej tersebut ada vacant untuk post lecturer. Tambahan ada seorang lagi teman juga lecturer di kolej tersebut. Teman saya ni pun kebetulan dapat juga temuduga untuk kali kedua di HQ. So, kami akan pergi berdua la ke KL on Monday morning. Bas pukul 4.30 am. Hahaha.

Menjelang petang pula, tiba-tiba ada satu sms masuk. Nombor tak dikenali. Part time lecturer di perlukan untuk mengajar subjek entrepreneurship di Kolej P******* D***** P****, Ipoh. Huhuhu. Mereka masih menyimpan nombor saya walaupun sudah setahun lebih saya pergi temuduga di sana. Bagus la. Sekurang-kurangnya saya tahu jika mereka ada kerja kosong. Tapi disebabkan requirements nya yang mahukan degree in business or equivalent, saya pun tak hiraukan sangat sms tersebut. Saya bukan graduated in business course. Saya budak sains komputer. Memang jauh panggang dari api la. Of course saya takkan apply juga. Hmmm…tiba-tiba macam banyak pula kerja kosong as lecturer ni.

Pagi semalam pula, juga masa saya tengah sibuk-sibuk kemaskini daily report saya, tiba-tiba handphone saya berbunyi. Mak saya telefon. Jarang mak saya telefon waktu-waktu pejabat macam ni. Mesti ada perkara penting. Mak kata ada surat untuk saya. Surat panggilan temuduga daripada SPA. Ha? Saya suruh mak bukak surat tu. Panggilan temuduga untuk jawatan Pegawai Teknologi Maklumat. 24 Jun. 8 pagi di Bangunan SUK. Mak sungguh baca the whole letter sampai apa yang perlu di bawa masa sesi temuduga, etc. Nanti esok saya pergi ambil di rumah mak. Hmmm…seingat saya the last time saya pergi temuduga SPA pada Mei 2007. Dah 2 tahun. Hahaha. Oh, saya kena baca semula Malaysia Kita.

Dua jawatan yang berlainan tapi di bidang yang sama. Satu lecturer di kolej swasta. Satu IT officer di jabatan awam. Saya suka mengajar. Cuma dulu mengajar budak-budak sekolah rendah dan menengah. Kalau dapat post lecturer tu, kena mengajar budak-budak diploma or sijil. Budak-budak baru habis sekolah. Kalau dapat post IT officer tu, saya tak tahu lagi saya akan berkhidmat di mana. Yang saya suka bila kerja dengan gomen, boleh dapat all the benefits yang kerja di tempat swasta tak dapat. Oh, saya sangat mahukan pinjaman perumahan. Senang nak apply bila kerja dengan gomen. Hehehe.

Anyway, tak kisah kalau dapat yang mana satu pun. Kalau tak dapat pun, saya masih ada kerja sekarang (tapi saya sangat berharap untuk tukar kerja baru). So, wish me luck. Will do my best.

The one with baby Porsha

Piawai

Sorry sebab lambat update tentang kenduri kahwin yang saya attended last Saturday. Walaupun cuti hujung minggu, saya tetap sibuk ya amat. Sibuk main dengan Hannah. Hehehe. Before saya cerita pasal kenduri tu, meh saya cerita pasal the couple – Azylia dan Helmi.

Mereka berdua adalah rakan ketika saya di sekolah menengah dulu. Mereka bercinta dari zaman sekolah (tak silap dari form 5), bersambung ke universiti and sampai la ke zaman dah bekerjaya. Mereka ni antara couples yang kami anggap macam cinta agung la. Still holding on dari sekolah. Tapi tak boleh challenge ada satu lagi couple. They started bercinta dari form 1 sampai sekarang dah ada anak 1. 15 years weh! Memang kami salute la kat mereka ni. Hopefully mereka akan bersama hingga ke hujung nyawa. Anyway, back to Mr. & Mrs. Helmi. Dah la masa sekolah dulu sekelas. Masuk universiti (UUM) ambil course yang sama kalau tak silap. Then sambung Master (UM) pun bersama-sama. Kerja tak sure tempat yang sama ke tak. Totally tak boleh dipisahkan. Hahaha. Bila mereka sent invitation di Yahoo!Groups, saya berkata at last akan kahwin juga akhirnya mereka. Penat nak tunggu nasi minyak mereka ni tau.

So, last Saturday saya dengan excitednya lepas balik kerja, ambil En. Suami dan Hannah di rumah (tapi kena tunggu Hannah bangun tidur dulu so dalam pukul 2 baru keluar rumah…hahaha) terus kami bertolak ke Tambun. But before that need to pick up a friend and his daughter at their home at Jalan Towers first. Memang dah janji nak pergi sekali but at first dia suruh tunggu di hadapan Giant (he will drive his car). Tapi En. Suami kata kita just ambil je la both of them kat rumah. Kesian la kat dia sebab nak kena handle his baby by himself (his wife kerja until 5 pm). His baby and my baby actually macam ada chemistry sebab his baby was born a day before Hannah. And nama pun sama cuma hers with a long version – Porsha Hannah Maryam. Yes, Porsha as Porche (its suppose to pronounce ‘Por-sha’ not ‘Por-shey’). Ini sebab nama ayahnya Benz Alif. Ya, Benz the Mercedes Benz. Don’t ask me why his name is like that.

Lepas dah ambil mereka, so off we go. Kalau ikut map, kami dah ikut according to it. Tapi entah macam mana boleh tersesat. Entah ke mana-mana hala la kami dah masuk. Kejap masuk Taman Peprpaduan, kejap masuk Batu 6 (eventhough alamat dia tulis Batu 6, tapi sebenarnya bukan nak kena masuk dalam Kg. Tersusun Batu 6). Dekat 45 minutes juga la kami pusing-pusing. Last-last jumpa. Lorong nak masuk ke area perumahan dia tu quite small. Memang tak perasan sangat. Jam masa tu dah pukul 3.15 pm. Hoh. Datang kenduri lewat. Takpe. Yang penting datang.

Sampai-sampai, jumpa dulu dengan mak pengantin. Salam-salam. En. Suami dah capai pinggan. En. Benz kena dukung Porsha dulu. Saya melilau cari kut-kut ada ternampak familiar faces. Segan la kalau takde orang kenal. Tiba-tiba ada orang tegur. Nampak beberapa mamat tengah makan-makan sambil sembang-sembang sambil sedut-sedut rokok. Saya senyum. Muka-muka yang selama ni dok selalu bersembang di e-mel dan Facebook – Pejek, Ghali, Majid, Usop, Ali and pengantin lelaki, Helmi. Sembang-sembang kejap dengan mereka then saya masuk dalam rumah. Nak cari pengantin perempuan. Huhuhu.

Then, there she is so beautiful in her white songket. Orang cantik, pakai apa pun cantik. Salam-salam, muah-muah. Dia tengah sibuk-sibuk nak sesi tangkap gambar dengan teman-teman sekerja kut. So, tak nak kacau lagi. Nanti-nanti baru kacau. Then bertembung pulak dengan 2 orang junior masa sekolah dulu. Still kenal lagi. So salam-salam sambil depa dok cubit-cubit pipi Hannah yang tembam tu. Masa nak keluar rumah tu ternampak pula my photographer masa kenduri saya dulu. Kecil sungguh dunia.

Nak makan. Perut dah nyanyi lagu ‘Selamat Pengantin Baru’. Masa pergi ke tempat En. Suami duduk, nampak En. Benz tengah comfort kan Porsha yang tengah menangis. Rupa-rupanya Porsha meragam sikit. Maybe sebab panas (memang panas sangat hari tu). Sampai merah-merah muka Porsha menangis. Kesian dia. Saya tengok Hannah. Dalam hati kata jangan lepas ni dia pun sama meragam sudah. En. Suami dah habis makan. So, giliran dia pula kena baby-sit. Ingatkan bila saya dah habis makan, boleh saya dukungkan Porsha. Tapi bila saya dukung pun dia still menangis juga. Last-last kami terus balik sebab tak nak nanti Porsha lagi meraung. Kesian En. Benz. Tak sempat nak makan pun.

Saya memang tak sempat nak jumpa pengantin bila nak balik. Apatah lagi nak snap-snap gambar. Huuuu…T_T. Dalam kereta call Lia and bagitau terpaksa balik sebab baby Porsha dah meragam. Nasib dia pun faham. So just wish her Selamat Pengantin Baru and Good Luck for her new life. Dalam kereta Porsha dah senyap. Hannah pun dah nak lena-lena. Babies kan suka bila naik kereta. So, kesimpulannya, that’s how my nasi minyak event. Nak wat macam mana. Tak kisah pun. Dapat jumpa kawan-kawan pun dah okey dah. Kat bawah ni ada la beberapa keping gambar yang saya curi dari En. Ghali yang dia post kat Yahoo!Groups. Ghali, saya curi ye. Jangan nanti kata tak minta izin lak. Hahaha.

dua sejoli dah boleh joli-joli

dua sejoli dah boleh joli-joli

muka-muka kelaparan

muka-muka kelaparan

posing sambil ceduk lauk

posing sambil ceduk lauk

pengantin beramah mesra dengan tetamu kehormat

pengantin beramah mesra dengan tetamu kehormat

mari bergambar bersama

mari bergambar bersama

baby Porsha sebelum menangis

baby Porsha sebelum menangis

Buzzy bee

Piawai

Oh, oh, oh…dah lamanya saya tak update di sini. Agak busy sikit minggu ni. Dan minggu-minggu yang akan datang. Kerja semakin bertambah. Gaji tak juga tambah-tambah (ciass…baru probation dah nak minta tambah gaji). Hehehe. Actually banyak benda nak tulis. Kat draft post dah berlambak-lambak unpublish posts. Hahaha. Memang busy sangat. Sempat taip 1-2 perenggan je. Pastu either dah takde idea nak tulis/merapu apa or kena sambung kerja-yang-tengah-buat-tapi-curi-curi-tulis-blog. Nanti la saya update banyak-banyak lagi. Nak sambung kerja. Ciao!

Nota kaki: Hari ni nak pergi makan nasi minyak. Dah lama tak makan nasi minyak kawan-kawan. Nanti saya letak entri pasal kenduri ni. Heee. =)

Tom Yam campur separuh

Piawai

Hari ni for lunch saya masak tom yam. It suppose to be tom yam campur (ayam+daging+udang+sotong). Tapi disebabkan saya kehabisan udang dan sotong, so buat tom yam campur yang ada ayam and daging je. Kiranya tom yam campur separuh je la. Hahaha.

Actually ni first time saya masak tom yam. Ya, saya tak pernah masak tom yam sebelum ni. Harukan. Selalu beli kat kedai je masa zaman bujang dulu. Beberapa hari sebelum ni saya buat ayam paprik. First time juga. Ada lebih daun limau purut. Tu yang nak masak tom yam hari ni. Saya guna kiub tom yam instead of ramuan sendiri. Tak reti lagi la kalau nak buat ramuan sendiri. Hehehe.

tom yam yum yum

tom yam yum yum

 

paprik ayam nyam nyam

paprik ayam nyam nyam

Selamat Hari Guru, cekgu!

Piawai

Selamat Hari Guru to all teachers, lecturers and educators out there. Terima kasih di atas didikan kamu semua kepada anak-anak Malaysia.

To my teachers and lecturers, thank you soooo much.

Ustaz & ustazah Tadika Islam Al-Muttaqin, Taman Meru.
Cekgu-cekgu Sekolah Kebangsaan Jelapang, Taman Meru.
Cekgu-cekgu Sekolah Menengah Kebangsaan Raja Permaisuri Bainun, Ipoh.
Pensyarah-pensyarah Kolej UNITI, Port Dickson.
Pensyarah-pensyarah Universiti Putra Malaysia, Serdang.

This song I dedicate to all of you.

Guru Malaysia

Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita

Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Di bidang pembangunan
Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta

Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan