Monthly Archives: Mei 2010

Cuti-cuti

Piawai

Salam.

Saya nak pergi bercuti-cutian selama 3 hari. Ke mana? Oh, dalam Malaysia je. Nanti dah balik ke Ipoh saya cerita di sini beserta dengan gambarnya sekali. Ok la. Nak kemas-kemas bag ala-ala AF. Ciao.

Advertisements

Entri panjang pasal KFC

Piawai

Saya sedikit irritated semalam. But En. Suami, sudah rasa mau makan orang instead of fried chicken. Cumanya dalam cerita ni nanti, saya akan tukarkan situasi yang berlaku pada En. Suami tu seperti saya yang alami (errr…korang paham ke?). Maknanya saya tukar watak. Saya jadi En. Suami and vice versa. Nak bagi cerita ni lagi feel untuk kamu semua baca. Hahaha.

Ceritanya begini.

Lepas buat marketing di Tesco semalam, kami bercadang nak tapau KFC. Orang agak ramai di kaunter pesanan. Mungkin sebab dah musim gaji. Semuanya nak bagi anak-anak makan ayam goreng yang lazat hingga menjilat siku jari. Saya pun beratur. Saya orang ke-4 dalam barisan tersebut. Ingat ye. Orang ke-4. Maknanya di hadapan saya ada 3 orang lagi je. En. Suami pula duduk sambil membaca Women’s Weekly Malaysia yang baru dibeli.

Okay. Mari kita mulakan dengan kelembapan servis di kaunter ini. I’m not blaming the cashier 100%. Dia baru kerja. Semuanya skema. Ambil pesanan pun sangat skema. Memang hafal script betul. Itu belum part dia mengulang-ulang pesanan customer for confirmation dan tersalah bagi pesanan (walaupun dah dok ulang-ulang 2-3 kali). Aiyok. Nasib baik kat situ ada free WiFi. Boleh layan Fesbuk sekejap kat henfon. Jadi la.

Then, to make things worst, 3 orang di hadapan saya ni pun boleh tahan juga kebengapannya. Oh, do mind my language. Saya tengah marah. Semuanya banyak songeh. Macam tak pernah makan di KFC. Ke memang tak pernah? Baru pertama kali kut.

Mula-mula dengan kakak yang berada di hadapan sekali. Dia order set apa entah tapi nak tukar air. Nak Mountain Dew (ohh…dah lama tak minum air ni). Biasanya kalau beli set dan dapat air karbonat dalam botol tu, cashier akan bagi cups je. Takde ais. Kakak tu nak ais. Cashier baru tu bagi la ais dalam 1 cup besar. Kakak tu minta tukar cups dia yang medium tu ke cups besar. Cashier baru tu nak tukarkan tapi tiba-tiba ada crew lain kata tak boleh tukar. So, kakak tu minta ais yang tadi tu diletakkan dalam each cups medium tu. Cashier baru tu letak la ais dalam each cup. Then kakak tu tiba-tiba kata bukan semua cup nak letak ais.

“Yang ni letak ais, yang tu tak letak ais, yang tu tak letak juga, yang hujung tu letak.”

WARRGGGGHHHHHH!!!!

Kau tak reti nak buat sendiri ke??? Tangan kau kudung ke sampai kena cashier tu yang buatkan? Adoi. Dah lepas cashier tu buat semua tu, kakak tu pun blah.

Sekarang the next customer pula. 2 orang lelaki yang saya kurang pasti etniknya. Sabahan or Sarawakian kut. Nampak sangat grunge. Bersubang-subang bagai. Mereka tanya si cashier baru tentang menu. Saya agak mereka mungkin pertama kali makan KFC sebab macam tak tahu nak order apa. Yang si cashier tu pun layan la. Beritahu la setiap satu set yang ada kat dalam menu tu ada apa, dapat apa. Dah beritahu semua, 2 mamat konon-grunge-tapi-pertama-kali-makan-KFC tu pun decide la nak makan apa. Sorang tu tunjuk la kat gambar Colonel Burger. Nak ditekankan di sini. Tunjuk pada gambar Colonel Burger. Cashier baru tu pun ambil la Colonel Burger. Bila cashier tu bawa je burger tu ke kaunter, muka mamat tu jadi lain.

“Eeiii…keciknya burger ni. Saya bukan nak yang ni. Saya nak yang ni.”

Cuba teka dia tunjuk ke burger yang mana? Siapa teka Zinger Burger angkat tangan! *tengah angkat tangan*. Ohohohoh. Dia tukar (yang sebenarnya tipu) pilihan pulak. Cashier tu pun tukar la ke Zinger Burger dan terus key-in kat cash register. Tiba-tiba…

“Eh, air mana? Kat dalam gambar ni ada dapat air.”

Ohhhhh…Dia nak yang set pulok doh! Tadi kenapa kau tak cakap yang kau nak set??!! Ngok! Lepas tu satu kerja pulak cashier tu kena suruh crew lain tolong void kan transaction tu. Ambil masa lagi. Time ni En. Suami datang dekat saya dan tanya kenapa lambat sangat. Saya macam tak bergerak-gerak pun. Jakun dengan kaunter sebelah yang laju je. Rasa macam nak lompat ke barisan sebelah je. Tapi barisan sebelah pun panjang. Tapi cepat. Time ni kat belakang saya dah ada beberapa orang juga. Nak je saya cakap kat diorang suruh pergi ke kaunter sebelah sebab kaunter yang kamu tengah beratur ni lembab tahap abadi dan orang-orang di hadapan yang nak buat pesanan pun sedikit tak reti (kecuali saya).

Settle 2 orang mamat konon-grunge-tapi-pertama-kali-makan-KFC. Next customer pulak.

Kakak depan saya ni tengah dukung anak. Cute. Anak dia, bukan dia. Dia order apa entah sebab saya tak berapa pay attention sangat. Saya layan Fesbuk. Tapi kakak ni sampai kaunter baru nak fikir nak makan apa. Dah order, makanan dah sampai, lepas tu nak tambah benda lain pulak. Lepas tu nak tukar pulak. Lepas tu anak dia yang lain tiba-tiba nak tambah lagi benda lain pulak. Aaaaaaaa…tekanan perasaan.

Then, it’s my turn. Tapi masa saya dok berjanggut-janggut tunggu turn tu, saya dah fikir siap-siap script yang senang cashier tu nak ingat. Sampai je depan tu, saya terus order.

“Ok. Dengar baik-baik. Saya nak take away. Set Zinger Burger satu, Colonel Burger – burger sahaja satu dan set dinner plate original satu. Ayam apa-apa sahaja kecuali wing.”

Terang dan mudah nak ingat kan pesanan saya ni? Tapi….tengah si cashier tu pilih-pilih ayam, dia paling kat saya dan tanya…

“Cik tadi nak take away ke makan sini?”

“TAKE AWAY!”

Lepas tu ada lagi.

“Paha boleh?”

“APA-APA SELAIN WING!”

AAAAAAAAAAAAA!!! Kalau lepas tu dia tanya dada boleh ke, apa ke, mau time tu juga saya lompat kaunter tu dan pack sendiri ayam-ayam goreng tu. Waktu ni manager dia dah perasan suara saya dah sedikit meninggi. Dia pun cepat-cepat tolong bungkuskan order saya. Saya bayar, ambil change and terus blah.

IT TAKES ME 45 MINUTES TO BUY A FAST FOOD! Saya start beratur pukul 7. Habis pukul 7.45. Macam pergi restoran biasa. Order tom yam campur, kailan ikan masin, telur bungkus, and siakap steamed pun tak lama macam ni. Ini bukan fast food namanya. Haishh…

Macam saya kata awal-awal tadi, I don’t blame the cashier 100%. She’s new. Sepatutnya di waktu-waktu puncak begitu (time gaji dan weekend) ada orang lain yang boleh assist dia. Tak la semua dia kena buat sorang-sorang. Dah la dia baru. Terkial-kial dia. Kesian pun ada juga. Nasib order kami semua betul. Kalau tak, nak je start kereta and pergi Tesco lepas tu bambu cashier tu. Eh…tak la. Saya Kami tak kejam macam tu.

Pesanan untuk kamu semua, lain kali kalau nak order makanan kat fast food, sila la fikir siap-siap nak makan apa. Jangan dah sampai kat depan cashier tu baru nak gedik-gedik fikir nak makan apa. Sama juga bila nak withdraw duit. Jangan dah tercongok kat depan ATM baru nak keluarkan kad, nak tanya member nak keluar berapa ringgit. Haishh. Penat orang belakang nak tunggu kerenah kamu tau. Please be considerate.

Dah penat membebel. Jenuh la kamu semua nak baca. Padan muka. Hahaha. Ciao.

Nota kaki: Cerita ini ada banyak sikit tokok tambah bagi nak sedapkan cerita. Kamu semua kan suka kalau cerita ni lebih sensasi. Dan saya pun tak tau kenapa saya En. Suami sanggup nak tunggu lama-lama kat KFC tu. Mungkin dia teringin nak makan KFC sangat semalam kut.

Healthy snacks for dinner

Piawai

2-3 menjak ni saya macam bermalas-malasan saja nak masak klungklang-klungklang. 1) Maybe sebab dah takde stock barang basah (ayam, ikan, daging) kat dalam freezer. 2) Tak ada idea or dah tak reti nak mereka nak masak apa.

Oleh yang demikian, saya pun buat la makanan yang senang untuk dimasak dan dimakan. *Wink-wink*.

Double-decker Sandwich

Ini suka hati korang la nak letak apa kat dalam dia. Mine are filled with lettuce (any type – butterhead, coral), tuna (mixed with shredded carrots, chopped onions and mayonnaise), chicken ham, cucumber, hard boiled egg, tomatoes, and cheese.

Chicken Tortilla Wrap

Yang ini pun sama la juga. Suka hati korang nak letak apa kat dalam dia. Saya punya ada lettuce, chicken strips (saya goreng dulu dengan tepung gandum + telur + bread crumbs), diced capsicums (guna 3 warna), shredded carrots, and tomatoes (sliced). Then drizzle some dressing on it (saya mixed thousand island + mayonnaise + chilli sauce). Roll it up and walla!

Senang, mudah dan cepat. I likeee.

Update Wishlist

Piawai

Salam.

Saya baru je mengupdate wishlist saya. Ada yang dah berkurang sikit. Beberapa item dah boleh dipotong dari senarai. Tapi macam bila dah ada yang dipotong, ada pulak item baru yang akan masuk. Macam mana ni eh? Bila nak habis ni? Whoa. Ni senarai yang baru.

1. LV Tivoli PM <– ni kena tunggu gaji jadi 5-6k baru dapat beli kut sebab rege dia dalam USD pun dah seriban. Erkk!

2. Any Coach satchel or carryall <– ni bila gaji dah 4-5k.

3. Laptop <– dah dapat dah. Terima kasih.

4. Oven <– mahu Fagor or Teka punya boleh ke?

5. Tefal grill pan <– dah ada juga tapi nak tambah cookware Tefal yang lain lagi.

6. Stand mixer KitchenAid <– mahu kaler merah.

7. Full HD LCD tivi <– nak yang melekat kat dinding tuh.

8. DSLR camera <– ni saja ngengada memang nak sangat. Nikon D90 plis.

9. Walk-in closet <– yang Ikea punya pun ok je.

10. Ni kalau tambah benda-benda ngarut yang lain, mahu tak habis list ni kang.

Ok la. Kena stop kan list ni sampai sini je dulu. Nanti banyak sangat, tak tahu nak prioritize kan yang mana.

Ciao.

Adobe CS5 Roadshow 2010

Piawai

Date: 18 May 2010
Venue: Wisma Bentley Music, Mutiara Damansara

Saya sangat teruja semalam. Terus rasa nak upgrade dari CS3 ke CS5. Kalau boleh nak yang master collection terus. Tapi, nak korek dekat mana duit nak beli yang original? Yang installed kat Cik Inspiron ni pun hasil belas ehsan dari kolej.

Anyway, semalam tak sia-sia bangun pukul 4 pagi la (sebab nak kena bertolak pukul 5.30). Tak macam pergi seminar new product kat TM hari tu. That one really buang masa je (maaf ye Mizz Titie kalau baca statement ni). Totally product syok sendiri.

Walaupun saya bukan pengguna Photoshop or Illustrator tegar, tapi some of the new tools yang ada dalam both applications are really cool, helpful and time saving. Mostly participants yang datang semalam memang clapping with joy sambil di selang-seli dengan oohh and ahhh la bila Nelson John, Creative Solutions Business Unit of Southeast Asia Adobe Systems Pte Ltd consultant, revealing all the new tools and features of CS5.

Anyway, ada booths Dell, Epson dan Wacom. Dell dan Epson are the event sponsors. Dell pun ada buat presentation for their Precision model. Wacom pun ada pen tablet baru. Intuos4.

At the end of session ada lucky draw. Dell bagi Dell Mini 10. Wacom bagi Intuos4. Adobe bagi discount voucher for CS5 (tak sure untuk design premium ke, web premium ke, production premium ke, or untuk master collection ke). Saya dapat la solar charger dari Dell (ni lucky draw masa kat booth Dell) dan fridge magnet Adobe CS5.

Sebelum balik sempat singgah Ikea. Lepas tu balik.

Nota kaki: Saya bawak digicam tapi memory card terlekat kat Cik Inspiron. Chit!

Rants

Piawai

Salam.

Ini gabungan cerita minggu lepas dan minggu ini.

1. Last week lepas habis final exam, saya cuti (Khamis dan Jumaat). Hari Khamis tu memang dah planned nak berdating dengan En. Suami. Nak tengok Ironman 2. Kebetulan pulak, hari Khamis tu J Card Day. Memang bonus la. Hehehe.

2. Ironman 2 best. Tapinya tak sehebat Ironman 1. Saya and En. Suami still enjoyed it.

3. Habis je tengok wayang, saya pergi berjimba-jimba di dalam Jusco. En. Suami takmo join. So dia duduk je kat bangku kat Jusco tu.

4. Tak ada apa yang dibeli sangat pun sebab duit kurang. Cuma beli set cadar (without comforter), hadiah kahwin untuk Azril+Shakura dan Faizah, langsir, dan baju-baju Hannah (seperti biasa, untuk saya mahupun untuk En. Suami tak ada apa pun).

5. Jumaat hingga Ahad, aktiviti lepak-lepak dan tidur-tidur sahaja di rumah. Hahaha.

6. Semalam (Selasa), pergi KL di awal-awal subuh sebab nak attend Adobe CS5 Roadshow di Wisma Bentley Music. Hoh. Saya baru pakai CS3, CS5 dah keluar. Memang ketinggalan gila la. Lepas attended roadshow tu, terus rasa nak upgrade Adobe CS3 ke CS5. Sangat teruja. Will blog about this event later.

7. Sempat singgah Ikea. Cuci mata je. Tapi ada la jugak membeli 2 benda. TRYGG serving bowl and MAMMUT stool.

8. Ingat dapat la makan Swedish meatballs ke, Poached Salmon (ini menu Daily Swedish Offer semalam) ke, apa ke kat restoran dia tu. Tapi…orang lain ajak makan McD kat The Curve tu je. Huwaaa! McD kat Ipoh pun ada. Saya tak nak la makan sorang-sorang, so kena ikut juga la makan McD. Wuwuwuuu…

9. Petang ni ada hi-tea kat Excelsior Hotel anjuran Kelab Staff KPTM KCI. Ini sempena nak celebrate birthday staffs yang jatuh pada bulan April, Mei dan Jun. Yeay! Nanti saya cerita pasal event yang ni juga.

Ok la. Kepala saya dah berat. Rasa macam nak demam je. Oh, jangan la.

Ciao.